Elöntötte a szemét a Felső-Tiszát
2021. február 07. írta: Ecolife Magazin

Elöntötte a szemét a Felső-Tiszát

Tartós megoldást csak a körforgásos gazdaság és a tudatos hulladékgazdálkodás jelenthet

Újra nagy erőkkel folyik az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársainak hála a védekezés a Felső-Tiszán. Csak pénteken majdnem 300 köbméter vegyes hulladékot távolítottak el a folyóból.
felso-tisza-vizig.jpg

Az OVF így számolt be a jelenlegi helyzetről:

"A hulladék kiszedése tegnap a délelőtti órákban megkezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására is sor kerül.
A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúra ez alkalommal már hatodszor kerül bevetésre éles helyzetben a kollégáink irányításával.
A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért kollégáink - az egyes állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és a gátőri észleléssel - folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét."
A probléma sajnos egyáltalán nem új keletű, többek között az évente megrendezett PET Kupa is egyrészt a műanyag szennyezést próbálja csökkenteni, valamint felhívni arra a figyelmet arra, hogy amennyiben nem változtatunk fogyasztási szokásainkon és az ehhez kapcsolódó gazdasági modellen, akkor folyóink mindig szemétben fognak úszni.
felso-tisza-vizig2.jpg
A hatékony megoldást csak az hozhatja el, ha szakítunk a mostani lineáris gazdasági modellel és áttérünk egy körforgásos gazdaságra, ahol az anyag érték, amit minél tovább a rendszerben akarunk tartani, nem pedig szemétként eldobni. Ehhez a politikai-gazdasági döntéshozók támogatása is szükséges volna, azonban a felemás műanyag törvény kapcsán is jól látszik, hogy a lobbierő még mindig erősebb, mint a józan ész és az élhetőség. Ezen csak társadalmi nyomásgyakorlással lehet változtatni.

 

Forrás: OVF

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr4116418714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása