László Ervin: Radikálisabb megoldásra van szükség a túléléshez
2022. február 24. írta: Ecolife Magazin

László Ervin: Radikálisabb megoldásra van szükség a túléléshez

A jelenleg kitűzött fenntarthatósági célok elérésével nem oldjuk meg azt a problémát, hogy lassan élhetetlenné válik a Föld. Legfeljebb halasztani tudjuk az elkerülhetetlent. - int László Ervin, a Budapest Klub alapítója. Ugyanakkor még soha nem volt akkora esélye a fenntartható világ megteremtésének, mint napjainkban. De a megvalósításhoz átfogó korrekciós intézkedések és erőfeszítések szükségesek.*

dsc_9136-edit.jpeg

Vannak előremutató kezdeményezések, például az ENSZ fenntartható fejlődési céljai, vagy a COP 26 nemzetközi éghajlat-változási konferencia által megfogalmazott célkitűzések. Azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek elérése nem egy javaslat, egy választható lehetőség, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a bolygón jelenleg élő közel nyolcmilliárd ember túlélését.

Az idáig kitűzött fenntarthatósági célokat nem sikerült teljes mértékben megvalósítani, mert hiányzik a politikai akarat a globális szintű eredmények eléréséhez. Aggodalomra ad okot, hogy ha a célokat teljes mértékben el is érnénk, akkor sem enyhülne teljes körűen a globális válság. A fenntarthatatlanság kihívásainak kezelésére radikálisabb lépésekre van szükség, többek között az emberiség nagy részének tudatos bevonására és aktív együttműködésére.

Az átfogó programok indokoltságának tudatosításához el kell érni a kritikus tömeg szívét és eszét. A jelenleg uralkodó mentalitás nem alkalmas arra, hogy aktívan támogassa a globális fenntarthatóság elérésére irányuló törekvéseket, ezért új paradigmára van szükség mind gondolkodásban, mind cselekvésben.

A ma uralkodó szemléletmód az embereket zárttá teszi a tágabb emberi érdeklődésre számot tartó projektektől. Ezt egy időszerűbb és tudományosan megalapozottabb paradigmával kell helyettesíteni. A változás előidézésének legjobb módja a példamutatás: tudatos és felelősségteljes emberek által, olyan emberek által, akik maguk lehetnek azon haladás jelképei, amelyet látni akarnak a világban.

– mondja László Ervin.

Gondolkodjunk az egészben!

A professzor szerint a sok széttöredezett és töredezést okozó paradigmáról át kell térnünk egy holisztikus, teljességet elősegítő gondolkodásmódra. Egészben kell gondolkodni, egymással összefüggő és integrált rendszerekben, figyelembe véve a földi élet összekapcsolódásait és kölcsönös függőségeit. "Elkülönítettük életünket az élő természettől. Fenntarthatatlan módon beavatkoztunk az élővilág egyensúlyába, ezzel veszélyeztettük saját egészségünket és jólétünket. Újra kell kapcsolódnunk a természethez, annak a bioszféra evolúcióját meghatározó fő folyamataihoz."

Mi a megoldás?

A tények világosak, és szembe kell néznünk velük. Károsítottuk az élet integritását a bolygón, ezzel hatalmas veszélyt előidézve saját túlélésünkre. Most tennünk kell, és szerencsére tehetünk is ellene valamit. Meg kell reformálnunk a társadalomban még mindig uralkodó paradigmát. Szélesebb, tudományosan megalapozottabb paradigmára van szükségünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a földi élettel összhangban gondolkodjunk és cselekedjünk. Ez egy sürgős feladat, amely közvetlen hatással bír az életünkre és a jövőnkre.

*A sajtóközlemény László Ervinnek a Fenntarthatósági Csúcson – 2021. november 18-án – elhangzott beszéde alapján készült. A professzor magyarul is megjelent két utóbbi könyve „A kozmosz intelligenciája" és „A halhatatlan tudat" is arra mutat rá, hogy csak úgy tudjuk megmenteni magunkat, környezetünket és társadalmunkat, ha új gondolkodást fejlesztünk ki, amelyhez az egész emberiség szükséges.


Háttérinformáció:
A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak sajátmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban. A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.

Az alapító elnök Prof. Dr. László Ervin. A ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke. Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik.

László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon) és a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja címet is megkapta. Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

További információ:
https://www.clubofbudapest.com/
https://www.facebook.com/clubbudapestinternational/

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8617765504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása