Napelem után esőelem?
2016. augusztus 02. írta: Jachimek Anett

Napelem után esőelem?

A napelemek után úgy tűnik, itt egy újabb lehetőség az energia kinyerésére és felhasználására: az esőelem. 

Bár az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a napelemek – van már például teljesen átlátszó panel és olyan, ami kétszer annyi áramot termel, mint a hagyományos változatok – sokan továbbra is azt mondják, nem elég hatékonyak. Ha nincs elég napsütéses óra, a napelem is feleslegessé válik.

Az IFLScience beszámolója szerint a Kínai Műszaki Egyetem kutatói olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően nem csak a fényből, hanem a rá hulló esőből is képes áramot termelni a napelem. Az eszköz alját egy vékony réteg grafénnal vonták be, ami kölcsönhatásba lép az esőcseppekben található pozitív töltésű ionokkal. Vagyis ha beborul az ég, elég csupán megfordítani a napelemet. (Természetesen nem kézzel, hanem automatikával.)

Mivel az esővízben olyan oldott sók találhatók, amik tele vannak pozitív és negatív ionokkal, egy olyan réteget kellett képezni, ami képes ezeket a töltéseket átvenni. Éppen ezért a grafén réteget ál-kondenzátorokból és különböző pozitív ionokból (ammónium, kalcium, nátrium) készítették el, ami ezekkel kölcsönhatásba lépve elektromos áramot állít elő.

A technológia egyelőre 6,53 százalékos hatékonysággal működik, a fejlesztői előtt álló következő feladat tehát ennek növelése. Az egye csak jobb napelemek mellett ráadásul a megtermelt energia otthoni tárolása is kezd megoldódni, már egyre több eszköz közül választhatunk.

Forrás: hvg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr338931004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása