Magyar fejlesztésű elektromosautó-töltőt avattak Budapesten
2016. augusztus 21. írta: Jachimek Anett

Magyar fejlesztésű elektromosautó-töltőt avattak Budapesten

Ráadásul nemcsak a fejlesztés, hanem a gyártás is hazai érdem. Az elektromos autók számára szervezett '80edays' nemzetközi túra budapesti állomásán adták át a töltőállomást.

A most átadott villámtöltő tényleg hihetetlen sebességgel dolgozik, egy autót 15-20 perc alatt tölt fel. A fejlesztés magyar összefogás eredménye, tíz magyar kis- és középvállalkozás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt dolgozott rajta mintegy 2 évig. A töltőállomást remélhetőleg egyre több autó fogja használni, mivel a zöld rendszám és az elektromos autózás számtalan kedvezménnyel jár együtt.

download_4.jpg

Magyarországon közel 1 éve vezették be a környezetkímélő jármű fogalmát és a zöld rendszámot, amellyel több nagyvárosban, egyebek mellett Budapesten, Debrecenben, Zalaegerszegen is ingyenesen lehet parkolni. Az elektromos járművekre nem kell regisztrációs adót és cégautóadót fizetni, valamint a vállalkozások visszaigényelhetik az áfát a töltőállomás által felhasznált energia után.

A '80 edays' elnevezésű, 100 százalékban elektromos hajtású járműveknek szervezett, 80 napig tartó földkerülő túra Barcelonából indult június 16-án, és ott is ér véget szeptember 4-én. A túra alkalmával Barcelonából indulva, Portugálián, Amerikán, Kínán, Kazahsztánon, Románián, Magyarországon, Csehországon, Szlovákián, Olaszországon és Svájcon keresztül érnek vissza az autók Barcelonába.

Az elektromobilitást népszerűsítő kihíváson 11 nemzetközi csapat indult el, útjuk során autónként több mint 25 ezer, együtt csaknem 300 ezer kilométert tesznek meg.  A magyar csapat a hazai fejlesztésű Modulo busszal vesz részt az úton. Egyedülálló a magyar busz részvétele a túrán, mivel elektromos busz még nem kerülte meg a Földet. A jármű csaknem 600 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel.

forrás: MTI, kép: villanyautósok



 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr111071258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása