Gasztro trend újratöltve - így eszünk majd 2015-ben
2015. január 05. írta: ECOLIFE

Gasztro trend újratöltve - így eszünk majd 2015-ben

A divathoz hasonlóan a gasztronómia is képes évről évre lenyűgözni bennünket újításaival. Lássuk, mit és hogyan fogyasztunk majd 2015-ben.

jamie-oliver-in-the-kitchen.jpeg

Ronda és finom

Évente 300 millió tonna kidobott zöldség árulkodik az emberiség furcsa, perfekcionista becsípődéseiről, vagyis arról, ha egy alma kissé eltér tökéletes formájú társaitól, lehetőséget sem kap, hogy a boltok polcaira kerüljön. Az elmúlt évet az Európai Unió az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem évének nyilvánította, ami kiváló löketnek bizonyult a francia Intermarché áruházláncnak, nyári kampányuk főhősei ugyanis a szépséghibákkal küzdő gyümölcsök és zöldségek voltak, melyeket 30 %-al kínáltak kedvezőbb áron"tökéletes" társaiknál. Az első két nap alatt közel 1.2 tonna deformált külsejű finomság kelt el. A csúnya zöldségek és gyümölcsök sikeres hadjárata 2015-ben sem hagy alább; Jamie Oliver, a BBC egykori pucér szakácsa is támogatja a fenntartható kezdeményezést. 

mutated_fruit.jpg

ronda.jpg

 

Húst hússal

Tudtad, hogy a klímaváltozás ellen késsel és villával is tehetsz? Brit tudósok kutatásának köszönhetően végre számokban mérve is megtudhatjuk, hogy étkezési szokásaink milyen mértékben károsítják a környezetet. A felmérés szerint egy vegán napi menüje során 3, egy vegetáriánusé 4, egy húsimádóé pedig 7 kg szén-dioxiddal terheli környezetét. Hogy mit jelent ez egészen pontosan? Egy igazi húsevő, aki napi kb. 10 dkg-os adagját a felére csökkenti, éves szinten 1 tonnával kevesebb üvegházgázzal járul hozzá a globális felmelegedéshez. A felismerésnek köszönhetően - amit nagyban erősített a Meatless Monday, azaz Húsmentes Hétfő nevű mozgalom-, 2014-re 21 Michelin-csillaggal rendelkező séf éttermében csökkent radikálisan a húst tartalmazó fogások száma, ez az arány pedig 2015-ben is garantáltan tartja majd magát. 

meatless.jpg

Keleti ízek vs. hazai termékek

Amíg 2014-et a dél-amerikai konyha határozta meg, addig az idei esztendő kulináris szokásait a keleti ízek reformjai írják majd felül, legyen szó füstös fűszerekről, vagy épp matcha teáról. S noha a konyhaművészetet is a számos hatás közötti harmónia teszi különlegessé, az idegen minták mellett jövőre is fordítsunk figyelmet a helyi termelők áruira, és támogassuk a termelői piacok felemelkedését. 

julie_et_julia_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr597043631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása