Hazai ökoturisztikai úti célok - első rész
2015. június 08. írta: .ecolife.

Hazai ökoturisztikai úti célok - első rész

Etikus úti cél az, amely figyelembe veszi a társadalmi jólétet, a környezetvédelmet, az emberi jogokat és az állatok jólétét is. Sorozatunk első részében hazai programokból szemezgettünk. 

Az Ethical Traveller a fenti kategóriákban szűrt keresések alapján 2006 óta statisztikát készít. Csupán érdekességként lássuk 2015 Top 10-es győztes helyszíneit ABC sorrendben:

  • Cabo Verde *
  • Chile *
  • Dominica *
  • Lithuania *
  • Mauritius *
  • Palau *
  • Samoa
  • Tonga
  • Uruguay *
  • Vanuatu

(* = a 2014-es listán is megjelenő helyszínek)

Ha azonban pénztárcánk és a túl hosszú utazás (egy környezetvédelmi szempontot máris szem előtt tartva) miatt mégis hazai úticélokban gondolkodunk, Magyarország ökoturisztikai térségekben és programokban is változatosságot mutat.

A nemzetközi desztinációkkal szemben a hazai ökoturizmus egyelőre a belföldi turistákra alapoz. Legtöbbször az utazó saját maga szervezi meg útját, amely javarészt egy- vagy kétnapos rövid, aktív kikapcsolódást jelent.

Íme pár hazai kirándulási helyszín, amelyet a nyári (környezettudatos) szabadságunk megtervezésekor fejünkben tarthatunk.

Családosok élményparadicsoma lehet például a Katica Tanya, amely hazánk „vezető élményközpontú, a természetközeli és a hagyományos életmódot felelevenítő, az aktív pihenést elősegítő szolgáltatója”- ahogyan bemutatkozójukban vallják magukról. Számos kézműves, természetismereti, hagyományőrző és ügyességi játékprogrammal várják az odalátogatókat.

horse-744309_1920.jpg

A nagyobb kihívást keresőknek az Evezz Velem biztonságos vízitúrái kétségkívül minőségi élményt nyújtanak majd. Az Evezz Velem csapatának tapasztalata saját megfogalmazásuk szerint „a Tiszától a Mekongon és a Gangeszen át, egészen Új-Zélandig ível”, azonban, ha választaniuk kell vadvízi evezés és síkvizi kenutúrázás közt, az utóbbit tartják sajátjuknak.

A Magyar Turizmus Zrt. „Minden élménnyel több leszel 2011-ben indított kampánya szintén az aktív időtöltésre vágyókat szólítja meg zöld bicikliútjaival, vársétáival, extrém kalandjaival, hegyi túráival. Az egy oldalon összegyűjtött program- és helyszínkavalkádot látva mindenki megtalálja a maga kikapcsolódását szolgáló tevékenységet.

canoe-674018_1920.jpg

Kisebb keresgélés után ökofesztivál programra is akadhatunk, így azoknak, akik összkulturális élményre vágynak, az augusztusi III. Orfűi Ökofesztivál (részletes program még nem található az oldalon) jó választás lehet. A fesztivál a természeti értékeket és a fenntartható fejlődés elvét mutatja be, emellett népszerűsíti a Zöldút mozgalmat; land art művészetet, színes zenei és kézműves programot vonultat fel.

A lista félig sem teljes, de ha valakiben a fenti példák elindítják a kíváncsiságot a hasonlóan ökotudatos vakáció megtervezésére, rengeteg úticéllal és azok változatos programkínálatával találja szemben magát.

Csak győzzünk választani! Kellemesen aktív kikapcsolódást mindenkinek!

Szerző: Geréb Orsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr117526200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása