A BBC EARTH csatorna új programsorozata valódi alapossággal járja körül az ételeket és étkezést övező mítoszokat
- Együnk-e húst? Ha igen, melyiket válasszuk?
- A manapság divatos fehérjeközpontú táplálkozásnak milyen hosszú távú hatásai lehetnek bolygónkra?
- Lehetséges-e vajon környezetbarát húsevőnek lenni?
- Vajon az olyan radikális diéták, mint a kalóriacsökkentéses, a paleolit és a gyümölcsdiétát tényleg meghosszabbíthatják az életünket?
Többek között ezekre a mindenki számára izgalmas, aktuális kérdésekre keresi a válaszokat a Magyarországon nemrégiben elindult csatorna, a BBC EARTH legújabb érdekfeszítő programválogatása. Az Igazság az ételekről című tematikus műsorválogatás szakértői gárdája a táplálkozást övező téveszméket, közkeletű vélekedéseket és tudományos igazságot járja körül. Augusztus első hetét a húsfogyasztás kérdéskörének és a napjainkban egyre népszerűbb diéták és étrendek élettani hatásainak szenteli.
Együnk-e húst - Az augusztus 3-án este 22:50-kor debütáló sorozatban Dr. Michael Mosley személyesen jár utána annak, hogy vajon a vörös hús és a feldolgozott hús tényleg olyan rossz-e. Ezért valóságos állóképességi próbának veti alá magát: magas (avagy az ajánlottnál kétszeres mennyiségű) hústartalmú étrendet követve próbálja meg kideríteni a hús szervezetre gyakorolt hatásait. A szellemes epizódokban Mosley tudományos bizonyítékokkal és eredményekkel támasztja alá a testében végbemenő változásokat.
|
|
|
A húsevés hatásai c. dokumentumfilm-sorozat az emberi fogyasztásra és fejésre szánt állattenyésztés bolygónkra gyakorolt hatásait vizsgálja. Vajon meg tud birkózni a bolygó folyamatosan növekvő húséhségünkkel? Milyen húsokat kellene fogyasztanunk, ha minimalizálni szeretnénk a világra gyakorolt hatásunkat? Létezik-e környezetbarát módja a hús előállításának, és egyáltalán, lehetséges-e környezetbarát húsevőnek lenni? A sorozatban a műsorvezető Michael Mosley olyan farmerekkel is találkozik, akik úgy gondolják, hogy a hagyományos gazdálkodási módszerekhez való visszatérés, az ételmaradékunk hatékonyabb felhasználása és egy kis lefaragás az egyéni húsfogyasztásunkból a bolygó tönkretétele nélkül gondoskodhatna a mindenki számára elegendő húsmennyiségről. Az izgalmas kérdéseket feszegető epizód augusztus 4-én 22:50-kor látható a csatornán.