A veterán szörfös, Gary Linden lassan 25 éve egy igen érdekes és fenntartható projekten dolgozik. Gary 40 éve foglalkozik szörfdeszka készítéssel, nagyon sokszor a természetben fellelhető növényekkel kísérletezve. Bár az ipari deszkagyártás még a hagyományos, üvegszálas anyag- és tömítő műgyantahasználatra korlátozódik, Gary be szeretné bizonyítani, hogy ennek az iparágnak is lehet egy fenntarthatóbb útja. Terve, hogy 100%-ban agávé rostból előállított deszkát készítsen, és egyik régi kísérletezésének folyamatos tökéletesítése zajlik jelenleg is. A növény egyedi minőségét régóta ismerő, szintén szörfös Jose Cuervóval, a mexikói Tequila Szabályozó Tanács elnökével társulva meg szeretné mutatni a világ szörföseinek, hogy legféltettebb deszkájuk is lehet természetes eredetű és könnyen reprodukálható.
A spárgafélék családjába tartozó, Dél- és Észak-Amerikában (a legtöbb faj Mexikóban és az USA-ban található) honos agávé levelei viaszos bevonatúak. A bennük található cellulózt évszázadok óta használják a papírgyártásban. Ezt a módszert használja fel Gary is az agávé deszkái készítésénél. A módszer lényege, hogy az agávéból kinyert cellulóz pépet egy kád vízben összekeveri és kivonja belőle a rostlapokat. Ezeket rétegezi és megszárítja. Az így megkeményedett lapok adják a természetes módon laminált deszka vázát. Hasonlóan, a tequila növény leveleinek nedvéből kinyert gyantát kifőzi, hogy deszkája tömítőanyagaként használhassa.
Ötlete elnyerte a 2015-ös Boardroom Surfboard Show a Hagyományos anyagok legjobb használata díját, utat nyitva más természetes alapanyagból szörfdeszkát gyártók előtt. Gary ötletét a tiszta part, a nagy hullámok és a fehér homok szerelmesei teljes mértékben támogatják. Ők, akik a szörfözés idealisztikus képe mögött a kedvenc sportjukat adó ipar környezetszennyezését is figyelembe veszik. Akik már nem szeretnének több megunt, leselejtezett, újrahasznosíthatatlan hulladék deszkát maguk köré.
Geréb Orsolya