Budapest zöld irodaházai 1. rész
2015. szeptember 05. írta: .ecolife.

Budapest zöld irodaházai 1. rész

A környezettudatos gondolkodásra és építésre való átállást hirdető és támogató Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) kezdeményezésének gyümölcse a Green Walk nyílt nap sorozat, amely lehetőséget ad arra, hogy szakértők vezetésével az érdeklődők betekintést nyerjenek, mitől zöld egy irodaház. Szeptember 21-26. között ismét lesz lehetőség bejárni a fenntartható épületeket. Többek között az alábbi irodaházak is a program részét képezik.

Eiffel Palace

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

eiffel-palace_atrium-and-green-wall-web.jpg

A 2014-ben átadott, a Pesti Hírlap egykori székházából lett zöld irodaház életre keltéséért a Horizon Development és DVM Group fejlesztő cégeket illeti a dicséret. És az elismerés sem is váratott sokat magára, hiszen a Közép-Kelet-Európában egyedülálló kettős környezetvédelmi minősítés (LEED Gold és BREEAM Very Good) mellett olyan rangos díjakat tudhat magáénak az épület, mint például Az Év Legkiemelkedőbb Irodafejlesztése, CIJ Díj (2010), Az Év Irodája Verseny (2014), irodaház kategóriában a XVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat (2014), műemlék kategóriában Az Év Homlokzata Díj (2014), és a lista korántsem teljes.

Az Eiffel Palace zöld projektje nagyon sok mindenben megmutatkozik. Ahogy az irodaházba lépünk, szemközt fogadja a látogatót Közép-Európa egyik legnagyobb beltéri zöld fala, amelynek az esztétikumán túl a levegőminőség javításában, a párásításban van kiemelkedő szerepe.

Napvédő üvegek, napelemek, melyek idővel megtermelik az irodaház garázsában levő elektromos autótöltőkhöz szükséges energiát, csapadék és talajvíz felhasználása WC öblítésre, mozgásérzékelő világításvezérlés, gázmentes, levegős fűtőrendszer és még sorolhatnánk azokat az idővel megtérülő fejlesztéseket, melyeket az Eiffel Palace véghezvitt annak érdekében, hogy példát mutasson hasonló, környezetkímélő kezdeményezésen gondolkodóknak.

Az előírt modern technikai és zöld minősítési kritériumokon túl a műemlékvédelem jeles példájaként az irodaház udvari homlokzata ma is a palota eredeti formáját adja vissza, a belső terek bontásából származó téglát pedig vidéki borpincék építésénél hasznosították újra például.

Ez utóbbi saját kezdeményezésből is látszik, hogy a korszerű újjáépítésben részt vevő cégek saját maguk is alapkövetelményként fogalmazzák meg ökotudatos „házirendjüket”.

Dorottya udvar

1113 Budapest, Bocskai út 134-146.

du_courtyard_7.jpg

Dél-Buda üde színfoltja, a Dorottya udvar is méltán kivívta a fenntarthatóságban élen járó korszerű épület címet. A 100 éves udvar Magyarországon elsőként nyerte el a BREEAM Excellent környezettudatos épületminősítést. Az egykori katonai egyenruhagyárként és cipőgyárként szolgáló ipari ingatlan újrahasznosításában a kivitelezők munkája itt is a hagyománytisztelettel párosuló innovációs megoldásokról árulkodik. Kívülről még a régi épület köszön vissza, míg az udvaron elénk táruló zöld szigetkert és medence, a színes nyugágyaival kicsalogató füves placc, az étterem, mely saját fűszerkertjéből ízesíti ebédünket mind-mind azt hirdetik, hogy az épület minden részét használják az ott dolgozók, a bérlők.

Valódi közösségteremtés, ami itt történik. Egy olyan környezettudatosságban, belsőépítészetben is „A” kategóriás irodakomplexum használja megérdemelten ma is a Dorottya udvar nevet, ahol a falakat Marcel Jean francia szürrealista festő textilművei díszítik, a liftben már kora reggel elolvasható az aznapi menüsor, és ahol a bérlők valóban meghosszabbítják bérleti szerződéseiket.

Az már magától értetődő, hogy az energiatakarékos, mozgásérzékelő LEDesítés, a zöld futónövényekkel benőtt garázsfal, a tömörítésre szolgáló szemétkompaktor, a 4,5 kW-nyi napelem, amely a garázs üzemeltetési díját termeli ki, vagy a dupla öblítéses WC tartályok és perlátorok olyan alapfeltételek, amelyeknek az épület már eleget tett, de a fejlesztők igen erős elhatározása, hogy további megtakarításukból fokozzák energiatudatosságukat.

Vision Towers irodaház

1134 Budapest, Váci út 29-31.

vision_towers_01.jpg

A Váci úton található Vision Towers prémiumkategóriás irodaépület megalkotásakor a tervezők az ultramodern építészeti jegyek felvonultatása mellett a zöld megoldásokra is különös figyelmet fordítottak. A Vision Towers irodaház déli tornya Breeam -Excellent minősítést ért el, az északi torony pedig Breeam-Very good minősítésű. Az épületre jellemző környezettudatosság jegyei közé tartoznak az energiatakarékos gépészeti megoldások, a négycsöves légkondicionálás, a távhő alkalmazása, az új generációs külső árnyékoló rendszer, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint a biciklitárolók és zöld teraszok. Ezenkívül a tornyokat bérlő cégek kizárólag újrahasznosított papírt használnak. Mindkét tornyot nemzetközileg elismert cégek választották központjuknak, akik kiemelten kezelik a környezetvédelem kérdését. A Vision Towers irodaház mindkét tornya ez év márciusától az Erste Ingatlan Alap tulajdonába került. A 23,5 ezer négyzetméteres épületegyüttes beruházási értéke 50 millió euró volt, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Green House

1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.

green_20house_20bels_c5_91_20kert.jpg

2012-ben került átadásra Magyarország eddigi legzöldebb, LEED Platinum minősítéssel rendelkező irodaháza a XIII. kerületben. Amellett, hogy a tetőterasszal, mélygarázzsal, autómosóval, belső udvarral és biciklitárolóval is rendelkező, közel 18 000 négyzetméternyi irodaterület teljes kényelmet biztosít a bérlők számára, az irodaház tervezésénél az elsődleges szempont az energiatakarékos, fenntartható épület létrehozása volt a cél. Az energiafelhasználás csökkentése érdekében többek között mozgás- és fényérzékelős világítási rendszerrel és hatékony, energia-visszanyerő liftekkel szerelték fel az épületet, míg a tetőn található napkollektorok a földszinten található étterem számára biztosítják a meleg vizet. A szociális blokkokban a WC öblítéshez szükséges vizet saját fúrt kút és az összegyűjtött esővíz biztosítja. Emellett a bejárat közelében egy közel 20 négyzetméternyi növényfal található, mely kellemes, nyugodt hangulatot biztosít és friss oxigénnel is dúsítja a levegőt.

Ősszel ismét lesz lehetőség betekintést nyerni a fővárosi fenntartható épületek kulisszatitkaiba. Programok és jelentkezés az alábbi linken található.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr647762204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása