Úton a cél felé
2015. december 07. írta: Berki Lili

Úton a cél felé

Fél siker a COP21-en

Hétvégén született ugyan egy előzetes megállapodás a nemzetközi tárgyaló felek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem mikéntjéről, azonban számos kulcsfontosságú kérdés megválaszolatlanul maradt. Többek között az, hogy Barack Obama történelmi jelentőségű jövőképe, az általa kikiáltott egyezmény teljes mértékben meg tud-e valósulni.

7_naphoz_washingtonpost.jpg

A kép forrása: www.washingtontimes.com

A 48 oldalas megállapodás tervezetét szombaton, félúton a rendezvénysorozat vége előtt mutatták be a közönségnek. Habár az egyezmény szövege az összes országot felszólítja az üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésére, valamint több olyan utat is kijelöl, amely által közelebb kerülhetünk bolygónk megmentéséhez, számos hiányos, kifejtetlen kérdéskört is tartalmaz.

Egyik ilyen a fejlett országok felelőssége a fejlődő országok támogatásában, például a megújuló üzemanyagok előállításának ügyében történő segítségnyújtás révén. Obama terve a 3 milliárd dolláros nemzetközi éghajlat-alapról - amelyet pontosan a fenti okokból szeretne létrehozni -, egyelőre nem győzte meg a kongresszust.

Bolygónk legfőbb szennyező országai közt számon tartott Kína és India is igyekszik erőteljes nyomást gyakorolni az Egyesült Államok kormányára azért, hogy e jelentős mértékű anyagi hozzájárulás a megállapodás szerves részét képezhesse.

A konferencia folytatódik a héten, a résztvevők véleménye szerint pedig a legnehezebb munka még csak most kezdődik.

7_naphoz_francois_hollande.jpg

A kép forrása: www.francetvinfo.fr

„Munkára fel!” – mondta szombaton Francois Hollande francia elnök. „Rajtunk, minisztereken, országaink tisztviselőin múlik, hogy kompromisszumra jussunk és fontos, visszavonhatatlan döntéseket hozzunk a világ legnehezebb kérdéseiről anélkül, hogy azok veszélyeztessék a klímaügyi megállapodásra törekvők ambícióit.”

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr158145786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása