Férfias világban, férfias prioritások?
2015. december 09. írta: Berki Lili

Férfias világban, férfias prioritások?

Az ENSZ különmegbízottjának véleménye a párizsi klímacsúcsról

Mary Robinson véleménye szerint az idei konferencián megjelenő nemek közti egyenlőtlenség nincs jó hatással a végső döntéshozatalra, illetve nem a leghatásosabb az emberiség véleményének formálásában sem.

maryrobinson.jpg

A kép forrása: www.theguardian.com

„Ha nincs vagy csak nagyon kevés nő jelenik meg egy ilyen volumenű rendezvényen, hogyan mondhatjuk azt, hogy ez az egész az emberekről, embereknek szól?” – vetette fel kérdését Robinson, az ENSZ egykori emberjogi vezetője, Írország első női elnöke.

A keddi napot hivatalosan is a „nemek napjának” kiáltották ki az immáron 9 napja tartó eseményen. Az elnök asszony véleménye szerint emberközelivé kell tenni a konferenciát, a vezetőknek azt az erős üzenetet kell közvetíteniük, hogy ez az egész Föld, az összes ember érdekében történik. A nemek közti egyenlőség témakörének, valamint az alapvető emberi jogoknak is meg kellene jelenniük a megállapodás szövegében, hiszen világosan látható, kimutatható tény, hogy a fejlődő országokban élő nők vannak leginkább kitéve a klímaváltozás következményeinek.

A tárgyalások kapcsán azt mondta: „Sokan úgy gondolják, ennek a kérdéskörnek nem szükséges megjelennie egy ilyen típusú rendezvényen, de ez nem helytálló. Úgy hallottam, az itt felszólaló hölgyek mind furcsának, szokatlannak érezték jelenlétüket. Én mégis úgy gondolom, nagyobb számban kell képviseltetniük magukat ahhoz, hogy nagyobb tömegekhez juthasson el az információ.”gender_imbalance.jpg

A kép forrása: www.cio.com

Számos ország képviselői értettek egyet Mary Robinsonnal, és úgy döntöttek, támogatják az ügyben, amelyet képvisel. Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió több megbízottja is kiáll az alapvető emberi jogok, valamint a nemek közötti egyenlőség fontossága mellett. Úgy gondolják, ez egy nélkülözhetetlen mozzanat lehet a változtatáshoz vezető úton.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr888151438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása