Irodai fenntartható fejlődés: használt papírból vadiúj papír!
2015. december 09. írta: Jachimek Anett

Irodai fenntartható fejlődés: használt papírból vadiúj papír!

Az Epson feltalálta a világ első irodai papírgyártó rendszerét, mely a használt papírból új papírt képes előállítani.

A PaperLab elnevezésű rendszer forradalmasíthatja az irodai papírhulladék megsemmisítését és újrahasznosítását ezzel a technikával. A régi, már nem használható vagy megsemmisítésre váró papírhulladékot egyszerűen a gépbe helyezzük és néhány másodperc múlva már az új, tiszta lapot tarthatjuk kezünkben. Ez a kompakt rendszer minimális víz hozzáadásával lesz képes előállítani a papírt különböző méretben, vastagságban és típusban, az irodai névjegykártyáktól egészen a színes és illatos papírig. A szinte víz nélküli előállítás hatalmas lépésnek számít a papír esetében, hiszen nem kell feleslegesen a gyártására fordítani a már amúgy is megfogyatkozott vízkészletet. Egy A4-es papírlap esetében körülbelül egy pohár vizet használnak fel jelenleg, ezt a pazarlást próbálja az Epson visszafogni. A gép állítólag 14 darab papírlapot lesz képes percenként előállítani a régi papírhulladékból. 

A gép előnyei magáért beszélnek: annak az irodának, ami ezt az eszközt használja, jóval kevesebb, más típusú irodai segédeszközre lesz szüksége (pl. iratmegsemmisítő, fénymásolópapír), a fák egy részét megkíméli a kivágástól, és nagyban hozzájárul a CO² kibocsátás csökkentéséhez is a feldolgozó üzemek nélküli előállítással és a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátás nélkülözésével. 

A PaperLab prototípusát a hét vége felé, december 10-12 között, Tokióban mutatják be az Eco-Products 2015 New window nevű kiállításon. 2016-ra tervezik a termék kereskedelmi gyártását Japánon belül, ám csak később kezdik el más régiókban az értékesítést.

 

 Képek forrása: www.epson.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr668149118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása