Végéhez közeledik a COP21
2015. december 10. írta: Berki Lili

Végéhez közeledik a COP21

Afrikai aktivisták kártérítést követelnek a globális felmelegedés rájuk mért hatásai miatt

Politikusok és néhány civil szervezet is felhívja a fejlett világ figyelmét arra, hogy a fejlődő országokban élőknek anyagi segítségre van szükségük ahhoz, hogy kezelni tudják bolygónk felmelegedésének következményeit.

afrika1.jpg

Az afrikai nemzetek képviselői szerint ennek a kártérítésnek ki kell terjednie az utóbbi időkben a térséget sújtó problémák támogatására: a viharkárokra, a rossz termésre, az elsivatagosodásra és az erdőpusztulásra.

Az alapnak továbbá fedeznie kellene a tömeges migráció okozta kritikus helyzetet is, melynek során hatalmas területek válnak lakhatatlanná, illetve a fejlett országoknak nem szabad megfeledkezniük az olyan, egyre nagyobb számban előforduló, sokszor halálos, fertőző betegségekről sem, mint a malária.

„Az afrikai emberek siralmai, imái egyre hangosabbak és hangosabbak, hiszen sorra veszítik el termőföldjeiket és állataikat, akik legnagyobb támaszaik a megélhetés tekintetében. Mindezt legnagyobb százalékban az aszályok és a hatalmas áradások miatt.” – nyilatkozta Mithika Mwenda, a Pan African Climate Justice Alliance (PACJA) főtitkára.

afrika2.jpg

Hozzátette, az iparosodott világ a hatalmas mértékű légköri szennyezés miatt gazdagodott meg, de ennek többek között az afrikaiak isszák meg a levét, hiszen az ő folyóik száradnak ki, az ő növényeik vívják haláltusájukat, az ő céljaik és eddigi munkájuk válik lassan semmivé. Elengedhetetlen tehát, hogy a párizsi konferencián ezeket a veszteségeket és károkat a helyükön kezeljék.

A téma nagyon kényes és erősen vitatott. A párizsi megállapodás legutóbbi tervezetéből kiderült, hogy még rengeteg a tennivaló, mielőtt bármiféle megoldási struktúra születhetne erre a problémára.

afrika3.jpg

Bármi legyen is az eredmény, holnap lezárul az ENSZ 21. Klímakonferenciája, azonban mindeddig nagyon kevés információ szivárgott ki arról, hogy a jövőt illetően milyen változtatások valósulhatnak meg.

Reméljük a legjobbakat! Hajrá Föld!

A képek forrása: www.independent.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr418153840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása