Termoelektromos IKEA bútorok
2015. december 14. írta: Jachimek Anett

Termoelektromos IKEA bútorok

Az IKEA legújabb termékei igen okos és gazdaságos megoldással kecsegtetnek: a kávéból kiáramló hővel töltik az asztalra tett telefont.

Körbevesznek minket különféle berendezések, lámpák, számítógépek, melyek hőt sugároznak ki magukból anélkül, hogy felhasználnánk őket. De mi lenne, ha ezt a hőt elektromos árammá alakítanánk? Koppenhágában néhány grafikus hallgatónak az a remek ötlete támadt, hogy telepítsenek termoelektromos technológiát egy IKEA asztal tetejére. Az asztallap egy tál meleg étel vagy egy csésze forró kávé hőjét is fel tudja használni, amit villamos energiává alakít, és ezzel az energiával tölti fel az elektromos eszközöket.

Vihanga Goretól és Sergey Komardenkovtól jött az ötlet, amit azóta Heat Harvestnek hívnak.

"Két terméket tervezünk, ami használni tudja a technológiát",- mondta Gore, az egyik feltaláló. "Az egyik egy asztallap, ami hőt von el a tetejére kerülő forró tárgyaktól. A második termék egy hőt elraktározó párna, amit el lehet helyezni a TV set-top box alá, vagy a hőt kibocsátó adapterekhez, bárhol a lakásban."

Az ötlet alapja az az elv, hogy a hőmérséklet-különbség miatt a két felület között villamos energia jön létre. Az IKEA már széles választékban értékesít vezeték nélküli töltőeszközöket, töltésre képes bútorokat, így ez nem számít akkora újdonságnak a cég történetében. A hangsúly ez esetben a gazdaságosságon és a hő energiájának újrahasznosításán van.

Kép és videó forrása: www.space10.io

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr418168110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása