A felhők fölött mindig kék az ég!
2016. január 08. írta: Berki Lili

A felhők fölött mindig kék az ég!

Szolár „léggömbökkel” a tisztán előállított villamos áramért

A felhők fölött, szabad szemmel nem látható távolságban vetnék be az úgynevezett szolár ballonokat, amelyek ötletét a francia származású elektrokémikus, Jean-François Guillemoles fejlesztette ki.

solar_balloons1.jpg

Mi lenne, ha ahelyett, hogy megvárnánk, amíg a napfény eléri a földön elhelyezett napelemeket, léggömböket használnánk arra, hogy a magasban „elfogják” a tiszta napenergiát, ahol a hely nem korlátozott, ahol az így előállított energia hozamát meg lehetne többszörözni, és ahol nem kellene attól sem tartanunk, hogy a felhők jelenléte megakadályozza a termelést? Ezt az innovatív ötletet jelenleg a francia-japán laboratóriumban, a NextPV-ben vizsgálják.

A fotovoltaikus energia termelésével kapcsolatos legfőbb probléma ugyanis, hogy a napfény erejét elhomályosítják a hirtelen keletkező felhők, amely jelenség bizonytalanná, időszakossá teszi a villamosenergia termelését. Azonban a felhőtakaró fölött minden nap süt a nap.

A képek forrása: PixScience.fr/ Grégoire Cirade

Ilyen körülmények között tehát ötször hatékonyabbá válhatna a napenergia segítségével előállított villamossági termelés, mint a földön elhelyezett panelek által, valamint az előállítás metódusa is jóval kiszámíthatóbbá válna, mint jelen pillanatban. Ezekre a repülő ballonokra olyan magasság-, és hőmérséklettűrő napelemeket szerelnének fel, amelyeknek nem okozna problémát az sem, ha a léggömbök nem lennének a talajhoz rögzítve, azaz mobilisak lennének.

Az első lebegő napenergia gazdaságok ténylegesen még nem keltek életre, de számos dokumentált vizsgálat utal arra, hogy hamarosan akár meg is valósulhatnak. Addig még azonban rengeteg technikai, valamint szabályozási procedúrán kell átesnie a fejlesztőnek és kutatótársainak ahhoz, hogy megalkothassák az emberiség energiatermelésének eddigi leglátványosabb mérföldkövét.solar_balloons2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr908252138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.01.19. 15:14:33

Akit beárnyékol, akire zuhan, aki kerúlgeti, vagy nekimegy, mind mind boldog lesz ha ez az elmebeteg fantazmagória ne adj Isten megvalósul.
Az pedig külön vicc, ahogy ezek - mint a poster írja- "nem talajhoz rögzített mobilis" hidrogénnel töltött légi akadályokat sodorna a szél a földön szerte szét, sok sok emberrel megismertetve nagyban azt, amit kicsiben a kémiatanár a durranógázról nekik bemutatott.
Az már csak a hab ezen a "mobilis" lufin, hogy a megtermelt energiát, hidrogént miként adja tovább.
A fantasztáknak ez nyilván nem gond.
Csak a sárbaragadt mérnök csodálkozik azon, mit nem bírnak el a bitek.
süti beállítások módosítása