Újratermelődő víz a palackban? Lehetséges!
2016. január 29. írta: Jachimek Anett

Újratermelődő víz a palackban? Lehetséges!

A Fontus által tervezett vizes palack egyszerűen oltja a kerékpárosok és a túrázók szomját a szabadban. Az osztrák cég kifejlesztett egy önmagát újratöltő vizes palackot, így soha többé nem kell aggódnunk, hogy kifogy az üvegünk tartalma.

Sokszor, amikor hosszabb kirándulásra vagy túrára megyünk, nem gondoskodunk a megfelelő folyadék utánpótlásról, különösen a melegebb, nyári hónapokban veszélyes ez. Nem minden túraútvonal közelében van ivókút, így nagy veszélynek tesszük ki szervezetünket. 

A napenergiával működő technológia egy kétkamrás hűtőt használ, melynek feladata, hogy előidézze a páralecsapódást. Ahogy a levegő áthalad a felső kamrába, úgy lelassul, csökken a légáramlás sebessége, mely lehetővé teszi a vízmolekulák levegőből való kiválasztódását. A Fontus két különböző palackot is kifejlesztett: az Airot a túrázók, és a Ryde-ot a kerékpárosok számára.

A célom az volt, hogy egy kicsi, kompakt és önellátó eszközt hozzak létre, mely képes felhasználni a levegő nedvességét, és az így képződő vizet egy palackban tárolja.

— mondta Kristof, a palack kitalálója. 

Több, mint 30 kísérletet követően sikerült bekalibrálni a palackot, hogy állandó vízhozamot termeljen. Megfelelő körülmények között az eszköz akár fél liter vizet képes összegyűjteni egy óra alatt. Bár ez lenyűgöző eredmény, de nem elegendő, ha épp nagyon forró, párás helyen járunk. Szintén nem ajánlott a városi területeken való használata, mivel szennyezett levegőből lecsapódó víz kerülne a palackba.

De mindennél fontosabb, hogy ha ez a technológia magasabb szinteket is elér, talán lehetővé válik, hogy egyes vízhiányos vagy szegényebb területeken kevésbé kelljen nélkülözni a vizet, mellyel enyhíthetnének a gondokon. Javulnának a higiénés körülmények, kevesebb lenne a megbetegedések és fertőzések száma, nem kellene tartani a kiszáradástól.

Képek: fontus

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr598329654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2016.02.01. 17:33:58

A probléma ezzel szerintem az, hogy desztillált vizet hoz létre, amely ugyan ideig-óráig használható, hosszú távon (24+ óra) azonban fogyasztásra alkalmatlan, mivel a létfontosságú ásványi sókat nem tartalmazza. Emiatt vizhiányos területeken sótablettával vagy valahogy pótolni kell ezeket.

jet set 2016.02.01. 17:34:06

Ez a semmire sem jó baromság. Ráadásul ez akkor termel egy óra alatt fél liter vizet, ha víz alatt teker vele.

titan 2016.02.01. 17:34:11

Érdekelne egy szakértő véleménye ezzel kapcsolatban, mert szerintem a levegőből kb. desztillált víz csapódik ki, ami viszont hosszú távon fogyasztva egészségtelen
süti beállítások módosítása