Forgó ház, mely hatékonyan hasznosítja a napenergiát
2016. január 30. írta: Jachimek Anett

Forgó ház, mely hatékonyan hasznosítja a napenergiát

Hallottunk már napelemekről, melyek nyomon követik a nap mozgását, de most itt van a ház, mely ugyanerre képes. A portugál Casas em Movimento mára már több prototípust tervezett a napenergiával működő otthonok ötletére.

A Casas em Movimento a napenergiával működő otthonok terén alkotott egyedi technológiát, mely nagymértékben növeli az energiahasznosítás hatékonyságát. Guilherme Silva, a projekt egyik vezetője azt mondta, a cél az volt, hogy az épület, amelyben élünk, dolgozunk és legtöbb időnket töltjük, egy fenntartható egység legyen. 

Elmondása szerint a napraforgó ihlette a ház megtervezését. A napraforgó hatáshoz két mozgásforma szükséges: az épület 180 fokos forgása, és a fotovoltaikus tetőszerkezet forgása, mivel a felület így képes a leghatékonyabban lekövetni a nap helyzetét (és beesési szögét, amely optimalizálja a PV-termelést). Az épület kombinált forgása 25.000 kWh villamosenergiát termel egy évben, ötször annyi energiát, mint amennyire egy ekkora méretű otthonnak szüksége van.

A videóból kiderül, pontosan hogyan működnek ezek az otthonok:

Portugáliában télen átlagosan 9 órán keresztül, nyáron pedig 15 órán keresztül gyűjti be a nap legmelegebb sugarait. A felhasználó manuálisan tudja változtatni a forgás sebességét, mely 12 percet vesz igénybe, hogy ne zavarja meg a házon belüli folyamatokat, ne döntse fel az italokat és ne lötyögtesse ki a kád vizét.

Egyelőre elég meredek árat kérnek érte, 6387 euró négyzetméterenként (!) egy ilyen ház. Guilherme Silva azt mondta, "A hosszú távú cél az, hogy ugyanazt az árat tudjuk négyzetméterenként kínálni, mint a hagyományos épületek esetében."

Képek: casasemmovimento

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr18331906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása