Még a Burj Khalifát is túlnövi ez a torony
2016. február 19. írta: Jachimek Anett

Még a Burj Khalifát is túlnövi ez a torony

A világ nem látott még akkora felhőkarcolót, mely több, mint másfél kilométer magas lenne, de a Kohn Pedersen Fox építészeti cégnek van néhány ötlete.

A jelenlegi világrekordot tartó Burj Khalifa, a dubaji felhőkarcoló a maga 828 méterével igazán lenyűgöző látványt nyújt. Az épületnek igencsak a sarkában van a szaúd-arábiai Jeddah felhőkarcoló torony, amely több, mint 500 méterrel fogja lekörözni a jelenlegi csúcstartót. 

De ezek egyike sem olyan magas, mint a Sky Mile torony, mely Tokióban fog megépülni, és várhatóan 2045-re lesz készen. Ez a felhőkarcoló ugyanis több mint 5000 láb, azaz 1524 méter lesz a tervek szerint, ami bőven meghaladja az egy kilométeres magasságot! Vertikális kertekkel és több száz emelet magasban növő fákkal teszik majd otthonosabbá a tornyot.

A Sky Mile torony több mint 500 ezer embert érint, leginkább azokat, akik a tokiói öböl mentél élnek és dolgoznak, ugyanis az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a régió különösen ki van téve a természeti csapásoknak. Az árvizek, hurrikánok és földrengések igen gyakoriak ezen a területen, az épülő komplexum nagyban segíti a természeti jelenségek okozta károk elkerülését.

A tengerbe ugyanis hatszögletű akadályokat telepítenek a torony köré,  hogy megtörjék a hullámokat és csillapítsák azokat, mire a parthoz érnek. Az akadályok szélessége 150 métertől egészen 1500 méter átmérőjű lehet. Ezeken az elemeken a továbbiakban lebegő rizstenyésztést és algafarmot is terveznek. Az alga kitűnő alapanyaga lehet az üzemanyagnak. E felületek alatt egyébként egy rejtett tenger alatti közlekedést is kialakítanának — ezt még nem tudni, hogyan. Az emberek egyébként komppal juthatnának el a legközelebbi kikötőkbe. 

A fő bázis és a szolgáltatások melegágya maga a torony lenne, mely négy kilométerre fekszik Kisarazu városától. Az épületben több mint 55 ezer ember dolgozhatna. Számos vizsgálatot és kutatást végeztek a torony szél- és vízellenállására vonatkozóan, az adatokat összehasonlítják az eddigi felhőkarcolóékkal. A torony közepén egy "szellőző" fog futni, mely lehetővé teszi, hogy az erősebb szelek is könnyebben áthaladjanak. Az egész felhőkarcolót természetesen keresztül-kasul szelik majd a liftek.

Az egész projektben a leghasznosabbak a hullámokat megtörő szögletes formák, hiszen segítenek csökkenteni a hullámverés okozta károkat és mérsékelni az óceán tengerparti városokra gyakorolt hatását.

Képek: techinsider

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr448402394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2016.02.22. 14:07:08

Valahogy a Csillagkapu:Atlantisz jutott egyből eszembe.

radnaughty 2016.02.22. 14:07:16

orbitális ostobaság! remélem letarolja egy kiadós földrengés, és/vagy szökőár.

tobias2 2016.02.22. 14:07:20

Kéne építeni egy 150 km magas tornyot is, hogy lifttel lehessen az űrbe utazni, rakéta helyett.

n_dy 2016.02.22. 14:07:24

mintha Japánban kissé nagyobb lenne a szeizmikus tevékenység mint máshol

ROTFL Manó 2016.02.22. 14:07:29

Jeddah? Talán Dzsidda!

:-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.22. 14:07:38

Nem fog megépülni, ez csak egy fantáziarajz, senki se rendelte meg, csak elkezdte lerajzolni az építész, hogy szerinte milyen lesz a világ 30 év múlva...
süti beállítások módosítása