Tengerparti dizájnkunyhók tengeri hulladékból
2016. február 23. írta: Jachimek Anett

Tengerparti dizájnkunyhók tengeri hulladékból

A 20. századi környezetszennyezés következtében az óceánokban hulladékszigetek keletkeztek. A legnagyobb szemétdomb a Csendes-óceán területén helyezkedik el, mely két, egymástól független részből áll: Japánnál található a keleti szemétfolt, a nyugati pedig a Hawaii-szigeteknél. A szemétszigetek körülbelül 100 millió tonna tengeri hulladékból állnak.

Már-már megdöbbentő méreteket ölt az ember okozta környezetszennyezés. Elszomorítóak ezek a tények, hogy a szigetek manapság nem kövekből és homokból, hanem több tonnányi szemétből állnak. Erre a problémára szeretné felhívni a figyelmet a SPARK dizájn stúdió is tengerparti kuckók megalkotásával.

A SPARK stúdió bemutatta az egyik módját, hogyan lehetne orvosolni a problémát egy szép és funkcionális megoldással: napenergiával működő strand kunyhókkal. A cég szingapúri irodája javasolta, hogy a tengeri szemetet hasznosítsák újra és a pálmaszerű strand kunyhókat a szingapúri East Coast Parkban állítsák ki.
A cég pálmaszerű épületei geometrikus borítást kapnának, melynek anyaga újrahasznosított HDPE (nagy sűrűségű polietilén) lenne, azaz biológiailag nem lebomló műanyagból formálnák meg az építményeket. 

Az óceánban rengeteg nem lebomló műanyag úszkál, így a terv az, hogy ezeket a SPARK begyűjti a hulladékszigetekről és összezúzzák, majd újraalkotják az anyagot. Az újonnan kapott anyagot 3D-s merev anyaggá formázzák, mely pikkelyszerű borítást ad a kunyhóknak. A kunyhók szerkezete újrahasznosított üvegből és laminált fából lenne. 

Vékony napelem-cellákat laminálnának rá az újrahasznosított HDPE anyagra, melyek az épületek belső áramellátásáért felelnének. Mindegyik épületbe kötéllépcső segítségével lehetne feljutni, a kunyhóba felérve pedig bárki megpihenhet, élvezheti a tenger nyugalmát és a hűsítő ventilátort.  

Képek: dezeen

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr628413816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása