A világ legnagyobb napenergiát hasznosító erőműve
2016. március 12. írta: Jachimek Anett

A világ legnagyobb napenergiát hasznosító erőműve

A 160 megawatt teljesítményű naperőmű Ouarzazate városában épült meg, mely Marokkóban, a Sahara-sivatag észak-nyugati felén található. Az erőművel akár több százezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátást foghatnak vissza. 

A naperőmű építése 2013-ban kezdődött és 2016 februárjában fejeződött be. Az eddigi építési költségek körülbelül 600 millió eurót tesznek ki, melyet közpénzből és magánforrások bevonásával valósítottak meg. Az Afrikai Fejlesztési Bank, a Marokkói Napenergia-ügynökség, az Európai Unió, valamint több áramszolgáltató is anyagi támogatással járult hozzá a beruházáshoz.

cnn

A The Noor I nevű napelemtelep még csak a kezdet, a beruházók további folytatását tervezik, tehát ez az erőműpark lehet a legnagyobb a világon. A NASA szerint mire a projekt ténylegesen befejeződik, az erőmű meghaladhatja az 580 megawattos teljesítményt is.Ha a teljes létesítmény elkészül, akkor 1,1 millió marokkói lakos részesülhet a napelemek által létrehozott áramból. 

cnn

A The Huffington Post néhány napja tett közzé egy videót, melyből fontos számokat tudhatunk meg:

  • A projekt várhatóan 2018-ra fejeződik be.
  • Nyolcszáz útból áll a hálózat.
  • Évente 760 ezer tonnával fogja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.
  • A koncentrált napenergia-technológiának köszönhetően az erőmű képes eltárolni a napenergiát még azután is, hogy lement a Nap.
  • 2,5 millió tonnával csökkentheti az olajimportot.

És még a világűrből is látható!

Így működik a világ legnagyobb naperőműveEuropress/Getty


Marokkó a tervek szerint 2020-ra az áramellátás 42 százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja előállítani. 

A videó megtekinthető itt: huffpostvideo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr208470796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janoszeged 2016.03.16. 16:06:46

Az atomerőműveknél szokásos kérdéseket teszem fel:
-hány év lesz az napcellák élettartama?
-leszerelés után milyen költséggel, és hogyan történik a napcellák újra hasznosítása, ártalmatlanítása?
Hogyan tárolja a megtermelt energiát?
-hány év lesz a tároló élettartama?
-leszerelés után milyen költséggel, és hogyan történik a tároló újra hasznosítása, ártalmatlanítása?

¿Qué tapas hay? 2016.03.16. 16:06:59

Ismét nem értem a számokat.

Ha az erőmű teljes kiépítését követően a hálózatra kitáplált névleges teljesítmény 580 MW, az évi 8760 óra névleges teljesítményű üzem esetén ez 5,08 TWh/év, ami azt jelenti, hogy a naperőmű éjszaka is termel. Marokkó 2012. évi villamosenergia-termelése 27 TWh volt, szóval az éjjel is termelő naperőmű ennek mondjuk 19%-át állítja elő.

A marokkói áramtermelésben a fosszilis energiahordozókból 25 TWh villamos energiát állítanak elő, ebből az olajalapú 13,12 TWh, ez kb. 1128 ktoe. Szép mennyiség, de a kérdés, hogy ama bizonyos 2,5 Mt olajimport-csökkenés milyen időtávra számítandó? Mert ezekkel a termelési adatokkal több mint két évre, és további kérdés, hogy a kieső kb. 7,5 TWh-t honnan szerzik majd be a derék marokkóiak?

arsenal71 2016.03.16. 16:07:15

Azután jön egy barom, és lebombázzák az egészet.
süti beállítások módosítása