3D-nyomtatott ruha, melyet virágszirmok inspiráltak
2016. március 19. írta: Jachimek Anett

3D-nyomtatott ruha, melyet virágszirmok inspiráltak

A természet szépségei mindig nagy hatással voltak az adott kor művészetire. Bár a világ állandóan változik, ez a tény szerencsére nem. Az alábbi ruhát a szirmok, a tollak és a rétegek játéka ihlették. 

A 3D-s technológia egyre elterjedtebb ma már az élet minden területén. Tervezők és dizájnerek is szeretettel nyúlnak a technológiához, ugyanis számos előnye van.

A 3D-s nyomtatóeszközbe nagyon sokféle anyagot lehet tenni, így akár PET-palackok maradványai vagy bármilyen újrahasznosítható műanyag is felhasználható a ruhák elkészítéséhez. Ezzel nemcsak csodás tárgyakat alkothatunk, hanem a környezetet is rengeteg felesleges műanyagtól kíméljük meg.

A Nervous System nevű amerikai stúdió a bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA) megbízásából készítette el ezt a ruhadarabot a #techstyle nevű kiállításra, melyet 2016. március 6. és július 10. között lehet megtekinteni. A kiállítás célja, hogy feltárja a divat és a technológia közötti kapcsolatot, hogy megmutassa, miként hat a technológiai fejlődés a divattervezők munkáira.

A szirmok és tollak ihlette rétegzett ruhaneműt a kinematika — azaz mozgástan — segítségével alkották meg, hogy az összekapcsolt elemek tökéletesen igazodjanak egymáshoz. Azért, hogy a ruha kifogástalanul álljon viselőjén, előzetesen egy 3D testszkennelés szükséges, hiszen így lesz meg a "mintha ráöntötték volna"- élmény. Az elemek egyenként is testre szabhatóak, az alakzat irányát, formáját és nagyságát is lehet változtatni viselője ízlésének megfelelően.

A ruha minden egyes apró darabja merev műanyag, ám összességében egy csodálatos és könnyed ruhát alkotnak, melyet kényelmes viselni, hiszen teljesen testreszabott. Ez a ruhadarab egyébként több mint 1600 egyedi elemből és több mint 2600 illesztő elemből áll.

Képek: n-e-r-v-o-u-s

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr938504624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stim 2016.03.22. 14:53:56

Nekem tetszik... de hány fokon kell mosni és mi marad belőle?
süti beállítások módosítása