Zöld wellness
2016. június 24. írta: Jachimek Anett

Zöld wellness

A wellness-fogyasztás, illetve a fogyasztás szó bővítése a wellness-címkével ma igencsak divatos, nem csupán Magyarországon. A wellness értelmezései akár országonként is eltérhetnek, és nem minden esetben tartalmazzák a fenntarthatósági elveket. 

Egyes szakírók szerint minden wellness-vendég egyben „zöld” vendég is. Ezt a feltételezést ugyanakkor hevesen támadta, illetve támadja a szakma kritikusabb része. Ennek egyszerű az oka: a wellness egyik szűkebb értelmezése szerint a személyes jóllét a meghatározó elv, amely azonban ritkán válik automatikusan zöld keresletté is. Egy wellness-szálloda, egy minőségi spa létrehozásakor és működtetésekor a szakemberek nem feltétlenül a fenntarthatósági elvekből indulnak ki, hiszen a gyakran luxuskategóriás egységek nem is lennének képesek megfelelni a szigorú zöld elveknek.

Természetesen vannak kivételek, hiszen a Six Senses, a Healing Hotels of the World számos partnerszállodája, vagy a több európai országban jelen lévő Bio Hotels-hálózat, a Green Spa-hálózat tagjai igyekeznek a fenntarthatósági elveket figyelembe venni mind a koncepció, mind a működtetés során. Szerencsére egyre több példát látunk olyan építészeti megoldásokra, melyeknél zöld áramot használnak, napelemeket, biológiai szennyvíztisztítókat építenek be, geotermikus fűtést használnak.

A Bio Hotels-hálózat szigorú minőségi szabályrendszere megköveteli például, hogy az étteremben kizárólag minősített helyi és bioalapanyagokból készült ételeket kínáljanak, az épület energiafelhasználása megújuló energián alapuljon, a felhasznált kozmetikumok és tisztítószerek minősített bio- és természetes alapanyagokból készüljenek, s a papír is újrahasznosítható legyen.

A klasszikusnak tekinthető szállodai gyakorlatban inkább az olyan intézkedések jelennek meg, mint a például a törülközőcsere gyakoriságának csökkentése vagy a mozgásérzékelős villanykapcsolók használata a közösségi terekben. Ma még sok esetben a környezettudatos megoldások extra költséget jelentenek a beruházóknak, ezért hiába a kezdeti lelkesedés, gyakran a tervek csak tervek maradnak.

A zöld irányvonalat több szakmai szempont is motiválhatja. A mérnöki/információ-technológiai fejlesztések oldaláról az újabb technológiák, az optimalizált működtetés technológiai háttere nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnyöket is jelent a fejlesztőknek és a működtetőknek (mindamellett, hogy ezek eredményeit a vendégek is szívesen használják). Emellett a kormányzati szabályozások azok számára nyújthatnak előnyöket, akik alkalmazzák a zöld irányelveket. A vendégek egy része már el is várja mindezt, de arányuk a mai magyar piacon még elenyésző.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1008837058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása