Mérgező ruhák
2016. július 16. írta: Jachimek Anett

Mérgező ruhák

Továbbra is rengeteg vegyszer van a ruhákban – még a boltok levegője is szennyezett. A Greenpeace outdoor márkák üzleteiben tesztelte a levegőt.

A Greenpeace közzétette az outdoor márkák üzleteiben végzett levegőtesztek erdményét. Öt európai országban [Németország, Svájc, Svédország, Olaszország és Norvégia] és Taiwanon vizsgálták például a Mammut, a The North Face és két skandináv márka üzleteinek levegőjét.

A vizsgálat kimutatta, hogy a boltokban az illékony PFC koncentrációja hatvanszorosa a zárt szobában mért átlagértéknek és ezerszer magasabb, mint a szabadban. Az outdoor márkák szellemiségéhez hozzátartozna a környezettudatosság. A cégek kommunikációjukban előszeretettel hangsúlyozzák is a természet szeretetét, ám úgy tűnik, valójában nem fontos nekik, hogy ne szennyezék maradandóan a környezetet mérgező vegyi anyagokkal.

A túraruhaboltok levegőjében kimutatott PFC-k vízhatlanná és szennytaszítóvá teszik a ruhaneműket. Ezen vegyszerek viszont nem csak a környezetet, de az emberi egészséget is károsítják. A véráramba kerülve rákkeltő anyagokká alakulnak, gyengítik az immunrendszert és a szaporodási képességet. 

Az outdoor boltok tesztelése mellett a Greenpeace a divatipar termékeit is rendszeresen vizsgálja. A környezetvédő szervezet a napokban tette közzé a legfrissebb jelentését arról, hogy melyik divatmárka miként halad a vállalásával, miszerint 2020-ig teljes egészében kivonja a mérgező vegyi anyagokat a gyártási folyamatából.

Az utolsó helyen kullog például a Nike és az Esprit. Ezek a cégek egyelőre nem tettek semmit azért, hogy kivonják a vegyszereket a ruháikból. Élenjár viszont a méregtelenítésben a nálunk is népszerű H&M, a Zarát tulajdonló Inditex és a Benetton. A Detox-Catwalk és a Detox-outdoor.org oldalakon mindenki figyelemmel kísérheti, hogyan teljesít kedvenc márkája a méregtelenítésben, milyen mértékben követik igazi tettek a cégek vállalásait.

Mik is azok a PFC-k?

A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek.

Greenfo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr278898404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása