Napelemmel működő riksa Indiából
2016. augusztus 01. írta: Falus Tamás

Napelemmel működő riksa Indiából

Magyarországon át vezet az útja annak az indiai innovátornak, akinek háromkerekű tuk-tukja napelemmel üzemel. Célja, hogy járművével Indiából Londonba jusson el közúton, károsanyag kibocsátása nélkül.

img_4991.jpg

Budapesten gyűjtött további erőt nagy utazása során Naveen Rabelli, aki napelemekkel borított riksájával még 2016 februárjában indult el az indiai Haidarábád városából. A 35 éves fiatalember Mumbaiból áthajózott Iránba, majd Törökország, Görögország, Bulgária és Szerbia útjait rótta, míg elért Magyarországra. A magyar fővárost 2016. július 29-én elhagyva Győr, majd Ausztria felé vette az irányt. Majd következik Németország, Franciaország, és várhatóan szeptemberben eléri a végállomást, Londont.

img_4987.jpg

A 35 éves fiatalember maga építette meg elektromos járgányát, mely csak tiszta energiaforrást használ. 0 emisszió, 1 tuk-tuk, 10 ország 10 ezer kilométer – így szól vállalkozása szlogenje. A Tejas névre hallgató e-riksa elkészítése három esztendőbe tellett. Körülbelül nyolcszáz kilogrammot nyom, maximális sebessége 60 km/óra. Ha elfogy az akkuból az energia, és éppen a Nap is lenyugodott már, három órát kell tölteni az akkuját egyszerű konnektorból, és máris új életet kap a járgány.

img_4971.jpg

Egy nap alatt körülbelül 180 kilométert tud megtenni az e-tuk-tukkal, ha jók a feltételek – mondta budapesti találkozásunkkor Naveen. Büszkén állt fényképezőgépünk elé, és mutatta meg a kaszni alá helyezett elektromos berendezést.

img_4984.jpg

Nem titkolta el „szállását”, sem, vagyis a hagyományos utastér helyén kialakított fekvőhelyet és a „nappalit”, mely egyetlen székből áll. Elárulta azt is, hogy valójában nem a jármű építése tartott három évig, inkább az vett el sok időt, míg különböző alapítványoktól sikerült összegyűjtenie a megvalósításhoz a pénzt.

img_4996.jpg

Élete egyik nagy álma az volt, hogy eljusson Londonba, de nem akart hagyományos módon útra kelni. Ezért is találta ki az utazás e különleges módját. Ám tíz országon át tartó utazásának legfőbb célja az, hogy felhívja az ifjabb generáció figyelmét fenntartható fejlődésre, arra, hogy mennyire fontos környezetünk védelme. Ma már több százezer dízel riksa jár az utakon Indiában, Kambodzsában és Thaiföldön – fogalmazza – de az igazi az lenne, ha szennyezőanyag-kibocsátás nélkül közlekedhetnének a járművek a világon, legyenek azok autók vagy tuk-tukok.

img_4982.jpg

Bővebben infók a neten és a Facebookon

(Fotók: Falus Tamás)

img_4978.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr608927510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása