Rio, az eddigi legnagyobb karbonlábnyomú sportesemény
2016. augusztus 07. írta: Jachimek Anett

Rio, az eddigi legnagyobb karbonlábnyomú sportesemény

A világ legnagyobb környezetszennyező sporteseménye körülbelül 3,6 millió tonna karbonlábnyomú, mellyel  minden eddigi olimpiáét felülmúlja. 

Ritka ambiciózus kibocsátás-csökkentést vállalt Brazília a tavalyi párizsi klímacsúcson. A riói olimpiával járó rekord karbonlábnyom ellensúlyozása eltörpül ahhoz képest, amire a következő tíz évben vállalkoztak. Bár az olimpia nyitóünnepségén fontos elem volt a fenntarthatóság, a környezettel harmóniában álló élet, ugyanakkor a világ legnagyobb sporteseménye igencsak megterheli a környezetet.

3,6 millió tonnára becsülik az idei nyári játékok karbonlábnyomát – azaz a rendezvénnyel kapcsolatos CO2 kibocsátást, ami az eddig rekordnak számító londoni olimpiát (3,4 millió tonna) is felülmúlja. Összehasonlításképpen a pekingi lábnyom 1,18 millió tonna volt, a 2014-es brazil foci vb pedig 2,7 millió tonnát bocsátott ki, 1 millióval többet, mint a 2010-es dél-afrikai. 

A rendezők szerint nem a szervezés vagy az építkezés pazarló; a két legnagyobb kibocsátási tételt a nézők, résztvevők utazása és elszállásolása jelenti – pontosabban az a kibocsátás, ami a repülőgépek által elfogyasztott kerozinhoz, a légkondi-berendezések áramigényéhez kapcsolódik.

A rendezők mentségére szóljon, hogy korszerű sporteseményhez illően a teljes CO2-kibocsátást ellentételezik, kibocsátás-csökkentő projekteket finanszíroznak, például fákat telepítenek vissza olyan területekre, ahol korábban erdőt irtottak.  Brazília egyébként is komoly erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megfékezésére, tavaly Párizsban vállalták, hogy 2025-re 37 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2005-ös évhez képest.

képek: index, olimpia2016.24

hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr689518058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása