Ferenc pápa a környezetvédelemért
2016. szeptember 06. írta: Jachimek Anett

Ferenc pápa a környezetvédelemért

„Az embereket bántalmazza, aki a természetet bántalmazza" – mondta a pápa imaóráján. A természet pusztítása fokozza a szegényebbek szenvedését, felerősíti a világszintű népességvándorlást.

A pápa a természet és a katolikusok viszonyáról beszélt a szeptember 1-jén, imanapon kibocsátott üzenetében. „A bolygónk elleni bűnöket meg kell gyónni. A föld irgalmasságért kiált." – ilyen gondolatok olvashatóak a pápai üzenetben. Ez a második imanap a katolikus egyházban, az intézményt Ferenc pápa 2015-ben vezette be. A cél felhívni  a figyelmet a szegények szenvedésének elkerülésére és a természet pusztításának megállítására.

Isten viruló kertet ajándékozott az embernek, aki viszont szennyezetté, romossá, kietlenné teszi a világot. Nem maradhatunk közömbösek a biodiverzitás elveszítése és az ökoszisztémák pusztításával szemben, amelyet gyakran felelőtlen és egoista magatartásunk okoz.

Ferenc pápa tavaly enciklikát bocsátott ki a teremtett világ védelméről Áldott légy (Laudato si') kezdettel, amely megelőzte a decemberi párizsi klímakonferenciát. Az emberiségre végzetes veszélyt jelentő éghajlatváltozás csak az egyéni lemondás és felelősségvállalás útján állítható meg. Ez Ferenc pápa 2015-ös enciklikájának a központi gondolatata. Az "ökológiai megtérés" a történelmi keresztény egyházak tanításának fókuszában.

A pápa összeköti a természetrombolást és a kizsákmányolást, kapzsiságot. A klímaváltozás hatásai miatt nő a migráció, a legszegényebbek szenvednek tőle. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a környezeti problémák felismerésén túl ezek lelkiismereti vizsgálata, a természettel szembeni bűnök meggyónása és életmód-változtatás szükséges.

forrás: greenfo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr2811680221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása