Passzívházban játszó aktív óvodások
2017. január 16. írta: Ecolife

Passzívházban játszó aktív óvodások

Már kívülről is világos, fényes, átlátható, vidám a főváros XIII. kerületében épült Meséskert Tagóvoda. Belülről is az. Európai szemmel is kiváló színvonalú.

oviazegbol.jpgA 2016. augusztusában átadott beruházással a legkorszerűbb, energiatudatos óvoda épült meg az országban, színvonala Európában is kimagasló. A 2014-ben elkészült 100 lakásos passzívház mellett ez az első minősített passzív közösségi épület Magyarországon. Amikor délután belépünk a gyerekzsivajtól hangos előtérbe, rögtön feltűnnek a rajzok a padlón, a zöld és a sokféle színt elbíró, praktikus szürke, a Ferth Timea által tervezett művészi színvonalú óvodai jelek, amelyek fejlesztik az itt felnövő gyerkőcök szépérzékét, és eligazítják őket az épületben. A tudatos környezetvédelem általában társul a magas szintű szakmai munkával, az átgondolt, az itt megforduló gyerekek és felnőttek igényeihez igazított építészeti megoldásokkal. Így van ez itt is.

Ahogy sétálunk az épületben Erdélyi Nórával, a kerületi óvodák szakmai vezetőjével, egymás után hunynak ki mögöttünk a villanykörték, és világosodik meg előttünk egy-egy terem. Nincs gond azzal, hogy égve felejtettük-e a villanyt, vagy sem. Mindig csak annyi áram fogy, amennyire az adott területen szükség van. Ez azonban mindössze egy eleme az energiatakarékosságnak, jóllehet, igen látványos.

A hulladékok szelektálása az ide járó kicsiknek természetes – erre sokszor ők tanítják otthon felnőtt családtagjaikat.

Manapság a kicsik sokféle egészségügyi gonddal küzdenek. Sokan asztmásak, ezért is fontos a sószoba, no meg, hogy az állandó levegőszűrés eredményeként pollen- és allergiamentes lesz minden helyiség. A fejlesztőtermekben azok a gyerekek rajzolnak, játszanak, énekelnek, akik valamilyen téren elmaradtak társaiktól, netán autisták. De ők is ugyanebbe az óvodába járnak, csak éppen más foglalkozásokon is részt vesznek. Ha szükséges, logopédus foglalkozik a gyerekekkel.

[...]

(A cikk folytatása az Ecolife Téli Különszámában olvasható)

Szerző: Elek Lenke

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7012131095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása