A jövő futballstadionja fából készül!
2017. április 15. írta: Ecolife

A jövő futballstadionja fából készül!

A Zaha Hadid Architects építésziroda megbízást kapott egy 5000 fő befogadóképességű, fából készült stadion megtervezésére, a brit Forest Green Rovers futballcsapat számára.

greenstadium.jpg

A Zaha Hadid Architects (ZHA) nemrégiben egy szinte teljes egészében fából épített stadion koncepciójával nyert meg egy tervpályázatot. A projekt világelső a stadiontervezetek között, és a ZHA építészei szerint ez lesz a világ a "legzöldebb" futballstadionja. Az új sportlétesítmény az Egyesült Királyságban épül majd meg, ahol Stroud 100 millió fontos fejlesztésének, az Eco Park központjaként fog szolgálni, a zöld üzleti park közvetlen közelében. A projekt magába foglal még egy közlekedési csomópontot és egy természetvédelmi területet is, valamint a Stroudwater csatorna helyreállítását Gloucestershireben.

A stadion szerkezete lehetővé teszi, hogy a futballon kívül más tevékenységeknek is helyt adjon az épület, így azt a város egész évben használhatja majd. A Forest Green Rovers megbízásából épülő sportlétesítmény lesz a legkisebb karbonlábnyommal rendelkező stadion a világon, és szinte az egész építmény fából készül majd. 

greenstadium1.jpg

Az új stadion működését szénsemlegesnek, azaz karbonneutrálisnak tervezik, melybe olyan intézkedések is beletartoznak, mint például a helyszíni megújuló energiatermelés.

A megépítéshez szükséges energia helyszínen történő előállítása jelentős szerepet játszik abban, hogy elérjük a kitűzött célt, s ezáltal demonstrálhassuk, hogy a fenntartható építészet is lehet dinamikus és lenyűgöző.

- mondta Jim Heverin, a ZHA igazgatója.

Természetesen a szükséges faanyagot fenntartható forrásból szerzik majd be: a tetőkonzoloktól és lamelláktól kezdve, a páholyokon át, egészen a padlólapokig. Ezenkívül egy átlátszó védőmembrán fogja borítani a stadion tetejét, hogy árnyékot adjon a játékosok és nézők számára, illetve ezzel a gyepnek is lehetősége legyen a növekedésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7612428813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása