Mamutfenyők klónozásával harcol a klímaváltozás ellen egy michigani arborista
2017. május 31. írta: Ecolife Magazin

Mamutfenyők klónozásával harcol a klímaváltozás ellen egy michigani arborista

Kalifornia óriás mamutfenyői a Föld legidősebb fái közé tartoznak, ami azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek kitéve a klímaváltozás veszélyeinek.

David Milarch bő két évtizeddel ezelőtt egy különös halálközeli élménynek köszönhetően fordult a mamutfenyők sorsa felé. Elmondása szerint angyalokkal találkozott, akik felhívták a figyelmét arra, hogy életterünk veszélyben van, és a megoldás a fafaj klónozásában rejlik.

ss10262012p01phb.jpg

img_0203.jpg

Azóta megalakult az Arkangyal Ősfa Archívum, amelynek önkéntesei mára sikeresen létrehoztak több mint százféle klónt. Ezekből el is ültettek néhány százezer darabot azokon a helyeken, ahol a faj korábban prosperált.

ancient_01.jpg

A fafaj populációját az 1848-ban kezdődő kaliforniai aranyláz tizedelte meg. A meggazdagodás reményében beáramló emberezrek elszállásolását és növekvő bútorigényét ugyanis a helyben rendelkezésre álló mamutfenyők kivágásával igyekeztek kielégíteni. A faóriás szerepe a szén-dioxid megkötésében kiemelt, így genetikai mentésével nemcsak magáért a fajért, de a klímaváltozás problémáinak kiküszöböléséért is tesz az Arkangyal-csapat. 

Fotók: ncronline.org, ancienttreearchive.org

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1012555957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása