Kevesebb cukor az üdítőkben
2018. június 17. írta: Ecolife Magazin

Kevesebb cukor az üdítőkben

Kemény változás jön a magyar üdítőkben - ezt mindenki megérzi. A hazai üdítőital-gyártók - a magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként - cukorcsökkentési vállalásokat tettek.

raw_1d3v_sugar-sweetened-drinks_featured.jpg

A nem alkoholtartalmú italokból az édesítő fele eltűnik - írja közleményében a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Az ásványvíz- és üdítőágazat vállalkozásai tovább csökkentik alkoholmentes italaik (szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, -nektárok, -italok és jeges teák) átlagos cukor- és - így - kalóriatartalmát. Mindezt termékeik receptúrájának átalakításával, új, innovatív termékek bevezetésével, illetve a kis kiszerelésű termékek arányának növelésével valósítják meg, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek részesedését - derül ki a közleményből. 

cikk.jpg

Eszerint az italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél. Azt is vállalták a piaci szereplők, hogy marketingtevékenységükben a tudatos folyadékfogyasztásra ösztönzik a vásárlókat annak érdekében, hogy egyre többen válasszák az alacsony energiatartalmú vagy kalóriamentes termékeket. 

 

A tagvállalatok által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között: a termékek 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal csökkent, a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett. 

how-much-sugar-popular-beverages-300x300.jpg

Az Európai Unió is egyre szigorúbban szabályozza az ételekhez, italokhoz adható cukor mennyiségét. Sok vállalat erre zsugorflációval válaszolt, vagyis csökkentették a termékek kiszerelésének méretét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8914053120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása