22-szeres Mount Everest csúscsmászó a BrandFestival-on
2019. november 08. írta: Ecolife Magazin

22-szeres Mount Everest csúscsmászó a BrandFestival-on

A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták. Ezt példázza a teljesítőképesség határait súroló kihívása a nepáli Ngima Nuru sherpának, aki 22-szer járt a világ legmagasabb hegycsúcsán. A Föld egyik leghidegebb, legelszigeteltebb és legzordabb helyén. A Mount Everesten. A Moun Everest rekorder november 20-21-én, a Budapest Music Center-ben megrendezésre kerülő zero waste márkafesztiválon osztja majd meg a tapasztalatait, hogy mi hajtja, ösztönözi, lelkesíti valójában és hogyan segít a nepáli kormánynak a hegymászás okozta ökológiai lábnyom csökkentésében.

A sherpák 1953. május 29. után váltak ismertté világszerte, miután Edmund Hillary új-zélandi hegymászó egy nepáli sherpa, Tendzing Norgaj segítségével elérte a Csomolungma csúcsát. A sherpa hegymászókat és hegyi vezetőket nagy tisztelet övezi a világ hegymászói részéről, a Himalájához érkező hegymászó expedíciók számára nehezen nélkülözhető segítséget nyújtanak a kezdetektől fogva. A csúcsfotókon pózoló nyugati hegymászók a sherpák több hónapos előkészítő munkájának köszönhetik sikereiket, hiszen ők építik ki a táborokat, a hátukon cipelik fel a felszerelést számukra.

bf_2019_fb_carusel_1200x1200_v2_a_01_ngima.jpg

Az utóbbi években fellendült kereskedelmi expedíciózás és Himalája-turizmus keretében sokan bőséges oxigénnel, táborépítéssel és teherhordók hadával próbálnak feljutni a csúcsokra, aminek pedig elkerülhetetlen következménye, hogy rengeteg szemetet hagynak maguk után. 

Ngima Nuru tagja volt annak a nagyszabású szemétgyűjtési akciónak, amikor több mint 30 sherpa, csaknem 3 tonna hulladékot hozott le a 8000 méter fölötti „halálzónából”, csökkentve azt az ökológiai lábnyomot, amit a hegymászók hagynak maguk után a hegyen - becslések szerint 50 tonna hulladék maradt a hegységen.

 

Katmanduban kiállítást is nyitottak az összegyűjtött rozsdás oxigéntartályokból, régi főzőgáz-tartályokból, törött sátoroszlopokból, eldobott élelmiszer-csomagolásból és egy helikopterből, amely 1974-ben a hegyre zuhant. Az összegyűjtött szemetet a Nepál Art Club művészei értelmezték újra a környezetvédelem jegyében. A Nepáli Turisztikai Minisztérium legújabb rendelete szerint minden expedíciónak 4000 dollárt kell letétbe helyeznie az alaptáborban, amelyet csak akkor kaphat vissza, ha 8 kg szemetet hoz vissza magával, és ad le az expedíció végén.

A kétnapos márkafesztivál egyedülálló módon áll ki a fenntartható növekedés mellett - a zero waste filozófia kitüntetett figyelmet kap a rendezvény arculatában és a tartalomban egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr115262152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása