Zöldítsük ki a ruhaipart is! - Fashion Revolution hét 2020
2020. április 18. írta: Ecolife Magazin

Zöldítsük ki a ruhaipart is! - Fashion Revolution hét 2020

A ruhaipar, és különösen annak "fast fashion" része az olaj- és gázipar után a Föld második legszennyezőbb iparága. Talán jónak gondoljuk azt, hogy 1000 forintért meg lehet venni egy pólót (ami jórészt egy éven belül használhatatlanná válik), de ezt csak azok gondolják így, akik nem tudják, hogy mi a valós árcímke ezen ruhák mögött, micsoda környezetszennyezés és emberi szenvedés van mögötte. Többek között ezért is változtatna ezen a Fashion Revolution Hungary, csatlakozva a nemzetközi kezdeményezéshez.

lauren-fleischmann-r2aodqjn3b8-unsplash.jpg

Miért van szükség a Fashion Revolution-ra (a Divatforradalomra)?

2013. április 24-én 1134 ember vesztette életét és további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár komplexum épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben. Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A Fashion Revolution létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség.

Minden évben április 24-e a Fashion Revolution Napja. Ekkor a világ minden tájáról összehozzuk az embereket, hogy a divat erejével megváltoztassuk azoknak az életét, akik a világ ruháit gyártják. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai: tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók, divatot kedvelők.

Hiszünk abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul: What’s in my clothes? Azaz, mi van a ruháimban?

A #whomademyclothes után arra is válaszolunk, hogy mi is van a ruháinkban?

Felhívásunk hatására szeretnénk, ha tervezők, stúdiók, az etikus és szép ruhák kedvelői válaszolnának erre a kérdésre, a Fashion Revolution kampányhetéhez csatlakozva. Bár a #366daysofreolution elve nagyon fontos, most még fókuszáltabb lesz a figyelem a kérdésre: what’s in my clothes?

A tervezett aktivitás

A kampányhoz csatlakozó tervezők videók, posztok formájában (a hashtagekkel ellátva) mutatják meg az egyik darabjukat, melyeknek alapanyagáról mesélnek az érdeklődők számára – miért ezt az anyagot választotta, hogyan tudta beszerezni stb. Bónusz ötlet, mely egymás iránti és a divatipar szereplői iránti szolidaritást is kifejezi: egy kedvenc másik tervezői vagy akár vintage darabot bemutatni ugyanígy, hogy az milyen anyagból van, miért szereti, stb.

A Fashion Revolution kampányhetére fókuszálva ápr. 20-26. között kérjük,hogy posztoljátok ezeket, a hashtagek segítségével egymás tartalmait megosztjuk, illetve általában egy összetartozást fejez ki és azt, hogy az itthoni divatszereplők kommunikálnak egymással és a vásárlókkal.

Javasolt hashtagek:

#366daysofreolution #whatsinmyclothes #fashionrevolutionhungary #fashionrevolutonfriends #europe #ethicalfashion #designers #studios #materials … és persze, amit még jónak gondoltok

Hashtagelj te is! A Fashion Revolution szuper egész éves guide-jából a csatlakozók között kisorsolunk és kipostázunk néhányat. (Limitált darabszám.)

E-mail : fashionrevolutionhungary@gmail.com

Javaslunk tovább egy dokumentumfilmet a fast fashion témájában, aminek a megnézésre után egész máshogy fogsz tekinteni az 1000 forintos pólóra a boltban:

Forrás: Fashion Revoltuon Hungary

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5315622340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása