Zöld hősök mutatnak nekünk irányt a környezeti-éghajlati válság korában?
2020. július 13. írta: Ecolife Magazin

Zöld hősök mutatnak nekünk irányt a környezeti-éghajlati válság korában?

Angolul is megjelent az első magyar ismeretterjesztő könyv a környezeti mozgalmak „zöld hőseiről”. A Green Heroes életrajzi elemeket is tartalmaz, mégsem életrajzok gyűjteménye csupán.

green-heros-erdos-laszlo.jpg

A súlyosbodó környezeti válság idején nagy szükség van olyan karakterekre, akik nemcsak a problémákat, de a lehetséges kiutat is látják, és akik sokakat megszólítva képesek lehetnek jó irányba fordítani az emberiség haladását. Erdős László frissen megjelent könyve, a Green Heroes (Zöld hősök) ilyen személyeket mutat be, átfogó válogatást nyújtva Buddhától egészen Leonardo DiCaprióig.

A kötet szerzője az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Eleinte saját kíváncsisága és rendszerező hajlama sarkallta arra, hogy összegyűjtse az állatvédelem, a természetvédelem és a környezetvédelem legnagyobb, globális hatású alakjait. Közben egyetemi kurzust indított a témában, és ennek kiugró sikerén fellelkesülve döntött úgy, hogy a legérdekesebb információkat egy ismeretterjesztő könyvben az olvasóközönség elé tárja.

A Green Heroes életrajzi elemeket is tartalmaz, mégsem életrajzok gyűjteménye csupán. A bemutatott személyek sokszor inkább csak apropót szolgáltatnak arra, hogy hozzájuk kötve vázolni lehessen egy-egy fontos környezeti probléma hátterét, a lehetséges megoldásokat és az egyéni cselekvés lehetőségeit. Így kerül elő Al Gore és Arnold Schwarzenegger kapcsán a klímaváltozás, Gerald Durrellhez kötődően a kihalófélben levő állatok megmentése, Cousteau kapitány révén az óceánok helyzete, vagy a David Attenborough-ról szóló fejezetben a túlnépesedés.

Erdős László könyvéből sok újat tudhatunk meg olyan jól ismert emberekről, mint Assisi Szent Ferenc, Jane Goodall, Paul Watson, és persze Greta Thunberg. Megismerhetünk olyan, a szó legszorosabb értelmében vett hősöket, mint a brazil Chico Mendes és a hondurasi Berta Cáceres, akiket az esőerdők megóvásáért kifejtett munkájuk miatt öltek meg, és a gorillákat védelmező Dian Fossey, akit máig tisztázatlan körülmények között gyilkoltak meg 1985 karácsonyán. De ebbe a körbe sorolható George Adamson, a vadorzók által lelőtt természetvédő, valamint Ken Saro-Wiwa is, akit a nigériai kormány azért végzett ki, mert felhívta a figyelmet az olajkitermelés környezeti ártalmaira.

A mártírok mellett szép számmal akadnak a könyvben derűs vagy kifejezetten vidám történetek is, többek között Albert Schweitzerről, az orvosról és állatvédőről, Kokóról, a jelbeszéddel társalgó gorilláról, Lek Chailertről, a thaiföldi elefántsuttogóról, és Denis Hayesről, az első Föld napja szervezőjéről.

mil_2398.jpg

A Green Heroes válogatása kitűnően érzékelteti a zöld mozgalom sokféleségét: olvashatunk szentekről és tudósokról, filozófusokról és aktivistákról, írókról és filmsztárokról, Nobel-díjasokról, a környezetvédelem úttörőiről és mártírjairól. Közben pedig sok újat megtudhatunk a környezeti mozgalmak történetéről, környezeti etikáról, ökológiáról, és nem utolsó sorban saját felelősségünkről.

Bár a zöld mozgalom az utóbbi évtizedekben bámulatos eredményeket ért el, még mindig rengeteg a tennivaló; a neheze még hátravan, és a megoldáshoz mindenkire szükség van. A könyv megírásával Erdős Lászlónak nem titkolt célja volt, hogy az inspiráló karakterek és történetek segítségével cselekvésre ösztönözze olvasóit. Hiszen, ahogyan könyve végén a szerző is megjegyzi, akik a zöld mozgalomhoz csatlakoznak, nemcsak a világot teszik jobbá, de ők maguk is jobb emberré válnak.

Forrás: Greenfo

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3915996852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása