Ha így folytatjuk, szavannává változhat az Amazonas jelentős része
2020. október 07. írta: Ecolife Magazin

Ha így folytatjuk, szavannává változhat az Amazonas jelentős része

Bár sokan úgy gondolnak még mindig az Amazonasra, mint a "Föld tüdeje", a világ legjelentősebb esőerdeje nem ezért kulcsfontosságú. Habár a nettó oxigén-termelésük nem jelentős, a dél-amerikai kontinens közel 40%-át borító erdőségek esszenciális szerepet játszanak a térség éghajlatának szabályozásában, továbbá rendkívüli biológiai és kulturális sokféleség jellemzi őket. A Földön eddig azonosított állat-, növény- és gombafajok 10%-a itt található, valamint 30 millió embernek ad otthont, akik közül 2,7 millió valamilyen bennszülött törzshöz tartozik. E mellett az erdő óriási szénraktár is egyben, ami rengeteg szén-dioxidot köt meg. Ha elég, akkor ez visszakerül a légkörbe, és nem fog újra kinőni, tehát megkötni sem tudja az üvegházgázokat, tovább fokozva ezzel a klímaváltozást.

7vnvr114lstb192mcs.jpeg

Fotó: Carl de Souze / AFP

A Guardian által ismertetett új kutatás szerint az Amazonas esőerdejeinek 40 százaléka hamarosan szavannává alakulhat. A Nature Communications című természettudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint egy ilyen váltás évtizedek alatt mehet teljesen végbe, de nagyon hamar eljuthatunk addig a pontig, ahonnan a folyamatok már visszafordíthatatlanok lesznek. Ennek pedig messzire ható következményei lehetnek, hiszen az esőerdőkben sokkal többféle faj él, ráadásul nagyobb szerepe is van e erdőknek a széndioxid elnyelésében.

A kutatás szerint a klímaváltozás következtében az Amazonas egyes részeit sokkal kevesebb eső éri, mint korábban: az esőerdő területének 40 százalékán már csak annyi csapadék esik egy évben, ami mellett szavannák szokták létezni. A Stockholm Resilience Centre által végzett kutatást vezető Arie Staal arról beszélt a lapnak, hogy bár az esőerdők a megfelelő klimatikus viszonyok között képesek a saját igényeiknek megfelelő csapadékot előállítani, de ha a körülmények rosszra fordulnak, akkor ezeket az erdőket is érinti a kiszáradás. 

Ugyanakkor a klímaváltozás, illetve az Amazonas-medencében pusztító gigantikus erdőtüzek következtében egyre kevesebb a fa, ez pedig az esőzések csökkenéséhez is vezet. Kutatásukban a légköri nedvesség újrahasznosítását modellezték, és azt találták, hogy ha egyszer eljön az a pont, amikor elkezdődik a szavannásodás, akkor onnan már nem nagyon van visszaút. Mint a tanulmány társszerzője, Ingo Fetzer fogalmazott, az esőerdők rendkívül érzékenyek a globális változásokra, és gyorsan el tudják veszíteni az alkalmazkodóképességüket.

Rendszerszintű megoldásokra van szükség, hosszú- és rövidtávú intézkedéseket kombinálva, az Earth Innovation Institute szakmai ajánlása szerint. Rövid távon hasznos volna, ha a brazil vezetőség javítaná a tűzmegelőzési intézkedéseket és riasztási rendszereket; és jobb tűzmegelőzési módszerekre oktatná az embereket. Hosszú távon pedig olyan haszonnövények (pl. kávé, kakaó) termesztésére kellene ösztönözni a földműveseket, melyek érzékenyek a tűzre, így a gazdák óvatosabban bánnának azzal; továbbá a szén-dioxid kibocsátások mérséklését is szem előtt tartva, nemcsak az erdőirtás és erdőtüzek visszaszorításában van érdeke Brazíliának, de az alacsony karbonintenzitású termények termesztésében is, ami több hasznot hozhat majd a globális piacon. A nemzetközi közösség pedig többek között úgy segíthet, ha olyan üzleteket teremtenek /cégeket támogatnak, amelyek olyan területeken működnek, ahol az erdők védelme, a helyi közösségek támogatása és az alacsony szén-dioxid kibocsátású termelés prioritást élvez – írja Daniel Nepstad, az Earth Innovation Institute vezetője.

Forrás: 444 / Guardian / Másfél fok

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3916230574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása