Magyar startup mentheti meg a világot a műanyagoktól
2020. november 05. írta: Ecolife Magazin

Magyar startup mentheti meg a világot a műanyagoktól

Magyar fiatalok előállítottak egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely 7 hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy a Poliloop már alá is írt egy Fortune 500-as céggel, így az ipari tesztelés is küszöbön áll. A biotech startupba a budapesti Vespucci Partners fektetett be a világ egyik legelismertebb, USA központú nemzetközi akcelerátorával, a Techstars-szal együtt.

poliloop_vespucci_partners.jpg

A Poliloop két női alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. Vállalkozói családi hátterük miatt mindketten saját utat akartak bejárni, nem pedig beállni egy multi laborjába. Elkötelezett környezetvédőként egyből azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületük segítségével hogyan segíthetnék a természet védelmét. A gyorsan keletkező műanyag felhalmozódásának riasztó sebessége és mérete miatt pedig könnyen rátaláltak az egyik legégetőbb problémakörre.

A magyar startupon kívül senkinek sem sikerült biológiailag lebontani a műanyagot

A világban keletkező műanyaghulladéknak csupán 4-5 százalékát lehet újrahasznosítani, azt is csak drága eljárásokkal, míg a maradék a természetben vagy szemétégetőben végzi. Biológiai lebontásra eddig senki nem volt képes, azonban a két magyar felfedező egy olyan baktériumkoktélt állított elő, mely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt. 

Ez jelenleg azért is ennyire égető probléma, mert a koronavírus következtében elképesztő gyorsasággal nőtt az egyszerhasználatos műanyagszemét mennyisége.

Nincs szükség költséges előkezelésre vagy beruházásra a műanyagok lebontásához

A technológia igazi különlegessége, hogy a folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, melyet nem csupán mezőgazdasági célra lehet felhasználni talajjavítóként, hanem elő lehet állítani belőle bioműanyagot is. Utóbbi megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, ezáltal lehetőséget biztosít a nagy FMCG cégek számára, hogy ugyanazt a műanyag csomagolást használják fel újra és újra. Az eljárás különlegessége az, hogy mindezt minden nagyobb költség és beruházás nélkül lehet elérni, míg a bioműanyagok lebontásához extrém körülményekre van szükség. A fosszilis eredetű műanyagot pedig nem is lehetett eddig lebontani biológiai úton, ennek ellenére mégis ezt használják legtöbben. Ezzel szemben a Poliloop eljárása minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag a folyamat során.

A világ legnagyobb cégei is megkeresték már a Poliloopot

A Poliloop csapata számos nagyvállalattal tárgyal, most írtak alá szerződést az egyik Fortune 500-as céggel, így az ő termékeikkel fogják először élesben kipróbálni a baktériumkoktél ipari működését. Emellett a társadalmi felelősségvállalásról sem feledkeznek meg az alapítók: olyan klímaváltozással és szemétfeldolgozással foglalkozó nonprofit szervezetekkel állnak tárgyalásban, mint a Trash Mountain. 

A Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyengeti útjukat

Az akkor még egyetemistákból álló csapat projektjében a budapesti székhelyű Vespucci Partners látta meg a világmegváltó potenciált. A kockázati tőkealap-kezelő ebben a nagyon korai fázisban segített a Poliloop csapatának kijutni az egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátor, a Techstars abu-dhabi programjába, ahol ezer startup közül kerültek be a legjobb tíz közé. A Vespucci Partners kiterjedt globális kapcsolati hálójának köszönhetően juttatja csapatait a lehető leghamarabb következő körös külföldi tőkéhez, segíti a nemzetközi partnerek elérését, vagy – ahogy a Poliloop esetében is – előkészíti őket befektetésre a világ legnevesebb akcelerátoraiban. A Vespucci Partners emellett kétmillió dollárral szállt be a Techstars befektetése mellé, a technológia felskálázását segítve

Üdvözöljük és támogatjuk a Poliloop kezdeményezését, azonban nagyon fontos azt tudatosítanunk, hogy ezek a megoldások is kevesek lesznek, ha nem gondoljuk újra alapvetően a műanyagokhoz fűződő viszonyunkat, és nem fogjuk vissza annak termelését és fogyasztását, amennyire csak lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr316275148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása