Dübörögnek a megújuló energiák világszerte
2021. május 13. írta: Ecolife Magazin

Dübörögnek a megújuló energiák világszerte

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2020-ban több mint 45 százalékkal gyorsabban bővült a megújulóenergia-termelés kapacitása, mint az azt megelőző évben. A párizsi szervezet szerint tavaly egyedül a megújuló energiaforrások iránt nőtt a kereslet, ami összefügg a közlekedés és ipari termelés koronavírus terjedése miatt csökkenésével.

renewable-energy-1989416_1920.jpg

A növekedési ütem több mint 45 százalékos bővülése 1999 óta a leggyorsabb, ez 280 gigawattnyi új kapacitást jelent.
A megújulók terjedésében fontos szerepet játszottak a kínai, amerikai és vietnámi kormányzati támogatások lejárta előtt rohamtempóban befejezett projektek.
Az IEA 25 százalékkal növelte az idei és a jövő évi új kapacitások telepítését a megújulók körében, 270 és 280 gigawattra.
A megújuló energiaforrások iránti keresletet ösztönzi a Biden-adminisztráció vezetésével a párizsi megállapodásba visszatérő Egyesült Államok, illetve a technológiai fejlődés során folyamatosan csökkenő árak, elsősorban a napenergia területén.

A zöldenergia gyors térnyerése ellenére a világ elsődleges energiaforrását még mindig a fosszilis tüzelőanyagok adják, ám azok részesedése a globális energiafelhasználásból a 2019-es 81 százalékról 2030-ig 76-ig mérséklődhet az IEA szerint, jóllehet, ez a teljes kereslet emelkedésével még mindig növekvő felhasználást jelent.

A szervezet továbbra is jelentős bővüléssel számol a napenergia terén, a mostani várakozásaik 2022-re 50 százalékkal haladják meg a 2019-es jóslatukat

Annak ellenére számolnak ilyen jelentős növekedéssel, hogy a megújulók terjedését erőteljesen hajtó Kína esetében az új kapacitások a kormányzati támogatások lejártával platózhatnak. Ezt azonban ellensúlyozzák az Európában, az Egyesült Államokban, Indiában és Latin-Amerikában emelkedő befektetések.

Az IEA jelentése azonban még így is ismét felfelé módosulhat, hiszen az nem számol a Biden-kormányzat karbonkibocsátást 2030-ig megfelező tervével, sem annak a 2300 milliárd dolláros infrastruktúratervével, mely részben szintén a klímaváltozás mérséklését és így a megújulók térnyerését célozza.

 Forrás: IEA / VG

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr1516558604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása