Erdővel veszik körbe Madridot, hogy így küzdjenek a klímaváltozás ellen
2021. július 20. írta: Ecolife Magazin

Erdővel veszik körbe Madridot, hogy így küzdjenek a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás és a szennyezés elleni harc jegyében zöld falat építenek Madrid köré. A 75 kilométeres városi erdő csaknem félmillió új fából áll majd.

Javítani akarjuk a levegőminőséget, felvenni a harcot a hőséggel és összekapcsolni a zöld falat a város körül már létező erdőkkel

- sorolja a környezetvédelemért felelős városi tanácsos, Mariano Fuentes.

A projekt során beültetik majd az utak és épületek közötti üresen álló területeket is, ezzel 175 ezer tonna szén-dioxid elnyelését segítve évente.

"A madridi zöld fal hasonlítani fog ehhez a látványhoz" - mutatja tudósítónk. "Őshonos fákból álló erdő lesz, amely képes elnyelni a szén-dioxidot és a hőséget is. A fák árnyékában mért hőmérséklet 2 fokkal alacsonyabb, mint az, amit a város többi részén tapasztalni."

A madridi urbánus erdő része annak az új kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy a várost környezetvédelmi szempontokból élhetőbbé tegyék, és ne csupán azzal, hogy korlátozzák az autóhasználatot a belvárosban.

"Fontos, hogy minden kerületben környezetvédelmi folyosókat alakítsunk ki és gyalogosövezeteket, valamint hogy bevonjuk az állampolgárokat ebbe az új zöld kultúrába."

Ma, amikor az elsivatagosodás már Dél-Európába ért, a madridi urbánus erdő a klímaváltozás csökkentését célozza, egyben a hozzá való alkalmazkodás eszköze is.

"Nem park lesz, hogy ne fogyasszon sok vizet" - mondja Daniel González építész, a városi tanács urbanisztikai tanácsadója. "Más gondozási módok után kell nézni. Egy ilyen nagy létesítményt minimális erőfeszítés árán kell megőrizni, hogy idővel fenntarthatóvá váljon."

A városok világszerte a globális energia kétharmadát fogyasztják és a világ üvegházhatású-gázkibocsátásának háromnegyedéért felelnek. Ugyanakkor már elkezdték az átalakulást a forgalom korlátozásával, a biciklizés és a tömegközlekedés népszerűsítésével és fák ültetésével vagy megújuló energiaforrások bevezetésével. A városokat fogja a leginkább érinteni a klímaváltozás, de a megoldásban is jelentős részük lehet.

Forrás: Euronews

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr5516633716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása