Siker: nem fog földgázkutat fúrni a MOL az Őrségben!
2021. augusztus 19. írta: Ecolife Magazin

Siker: nem fog földgázkutat fúrni a MOL az Őrségben!

Korábban széleskörű felháborodást váltott ki, hogy a MOL természetvédelmi területen akar további fosszilis energiahordozókat kitermelni, miközben a klímaváltozás negatív hatásait már mindenki a bőrén érzi. Valószínűleg a sikeres és széleskörű tiltakozás miatt most az eljárás megszüntetését kérte az illetékes kormányhivataltól a Mol Nyrt. az Őrségi Nemzeti Park területén tervezett földgázkút ügyében.

lukasz-szmigiel-jfcviyfycus-unsplash.jpg

A Greenpeace által idézett határozat szerint a MOL

felülvizsgálta a tervezett tevékenységet és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította.

Arról, hogy a Mol országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, és egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna új földgázkutat, februárban röppent fel hír. 

A tervezett beruházás ellen helyiek, civil és környezetvédelmi szervezetek is élénken tiltakoztak, petíciót indítottak, bírósághoz fordultak, még a Jövő Nemzedékek Szószólója is felemelte a szavát.

A Greenpeace most jelezte azt is, hogy 111 civil szervezettel olyan törvényt követelnek, amely megtiltja, hogy bárki nemzeti parki védett természeti területen folytasson fosszilis tüzelőanyagok utáni új bányászati kutatást és kitermelést.

Forrás: Greenpeace / Zhvg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr9116664918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása