Szélturbina, ami minden irányból befogja a szelet
2022. február 11. írta: Ecolife Magazin

Szélturbina, ami minden irányból befogja a szelet

Különleges új szélturbinát fejlesztettek ki a Lancasteri Egyetemen: az O-Wind érdekessége, hogy egy poliéderről van szó. Ennek is köszönhetően a turbina minden irányból képes befogni a szelet, illetve hasznosítani azt. 

Az O-Wind két megalkotója, Nicolas Orellana Olguin és Yanseen Nooran főként a városokban terjesztené el találmányát. Azért itt, mert ilyen környezetben költségesebb és nehezebb lapátos eszközöket telepíteni.

Ami az utóbbit illeti: az O-Windnek nincsenek lapátjai, a minden oldalán megtalálható, de különböző irányba néző beömlőnyílások fogják fel a szelet. A műszer mindezek ellenére ugyanúgy viselkedik, mint a rendes turbinák.

Az O-Wind másik érdekessége a kompakt méret, amely feltalálói szerint az otthoni felhasználást is lehetővé teszi. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a turbinát az erkélyről kilógatva is használni lehet elektromos áram termelésére.

A szerkezet olyannyira ötletesnek bizonyult, hogy James Dyson-díjat nyert.

Magyarországon jelenleg törvény tiltja a szélerőművek telepítését, aminek azonban semmilyen racionális alapja nincsen.

Forrás: Zhvg

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr817399926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása