A makrobiotika hívei a hosszú, egészséges élet ígérete, a belső harmónia megteremtése, egyes betegségek, allergiák gyógyítása és elkerülése végett választják ezt a speciális étrendet. A makrobiotika nem csupán érdekes diéta, jóval több annál, és kis odafigyeléssel bárki elsajátíthatja. Javasolt életmódváltási forma, de rövidebb ideig tisztítókúraként is bevethetjük.
Kulcsszó a frissesség
Alappillérei a friss, természetes alapanyagok, a recepteket pedig a legváltozatosabb területekről választhatunk és számtalan kifejezetten erre szakosodott receptkönyvet is találhatunk a boltok polcain. Szembeötlő, hogy ez a fajta étrend jelentősen merít a japán konyhából, gyakori alapanyag például a tofu, szója, tempeh, és maga a makrobiotika is úgy sajátítható el a legjobban, ahogyan a japán meditációs, vagy harcászati technikák. Vagyis választanunk kell magunknak egy tanácsadót, aki szakértelmének segítségével személyre szabott étrendet segít kialakítani nekünk. Ez azt is jelenti, hogy a makrobiotikus étrend szabályai nem kőbe vésettek, és első ránézésre akár ellentmondásokat is találhatunk a jó tanácsok között. Amiben nem lehet tévedni, az a friss idény zöldségek főzése, párolása, az olajban, sütőben sütés nem kifejezetten javasolt.
Tofuból bármit
Az alapanyagok között kutatva a megszokottól eltérő darabokat is találhatunk. A természet egyik csodája a tofu, mely végtelen variációk lehetőségét kínálja, és tányérunkon betöltheti a hús, de akár a köret, vagy a desszert szerepét is. A tészta alapvetően nem javasolt, de ez nem vonatkozik a tönköly, vagy durumlisztből készült változatokra. Kedvelt különlegesség még tempeh, mely főtt szójababból, fermentációval készül és rendkívül magas fehérjetartalmú élelmiszer. Különböző megbetegedések ellen javasolják, csökkenti a menopauza tüneteit, segít megelőzni egyes rákos megbetegedések kialakulását, ízvilága pedig a különleges előállítási módnak köszönhetően eltér a hagyományos szójaételekétől.
Igényesen és változatosan
A makrobiotikus étrend központi elemét jelentik a gabonafélék, azonban nem mindegy, melyiket választjuk közülük. A finomított fehér lisztből sütött kenyeret mindenképp kerülnünk kell, a barna rizs azonban igazán előkelő helyen szerepel ebben az étrendben, ahogy a köles, a hajdina vagy az árpa is. A sokféle ajánlott gabona ellenére létezik a makrobiotikus étrendnek egy gluténmentes változata is, sőt, szenvedjünk bármilyen allergiában vagy érzékenységben, a makrobiotikus receptek lehetővé teszik, hogy a kerülendő alapanyagok hosszú listája ellenére is változatosan és izgalmasan étkezhessünk. Új, nem hétköznapinak számító finomságok is felkerülhetnek a listánkra, mint a tengeri alga, lótuszmag vagy a bojtorján.
Hadlaczki Anna Luca