Csökkent a brit energiafelhasználás
2015. január 26. írta: ECOLIFE

Csökkent a brit energiafelhasználás

Szerző: Szurok Dávid

Megdőlni látszik az a tendencia, mely szerint a jóléti növekedés az energiafogyasztás emelkedésével jár. Annak ellenére nő ugyanis az Egyesült Királyság gazdasága, hogy a szigetország sokkal kevesebb energiát használ fel, mint korában.

hagyomanyos-es-energiatakarekos-izzo-450x300.jpg

 

A legújabb felmérések szerint 10%-al kevesebb energiát fogyaszt egy átlag brit állampolgár, mint 5 évvel ezelőtt. Az energiacsökkenés hátterében azok az EU által követendő normák állnak, melyek lehetővé teszik, hogy ugyanazokat a feladatokat sokkal kevesebb energiával is képesek legyenek ellátni egyes háztartási eszközök. Egy mostani „A” kategóriás hűtő fagyasztóval együtt 73%-al kevesebb energiát használ fel, mint egy 20 évvel korábbi, ami évente körülbelül 100 font megtakarítást jelent egy átlagos brit háztartásban, a LED típusú izzók pedig mintegy 29%-al több energiát spórolnak meg a hagyományos izzókhoz képest.

istock_000014655330xsmall.jpg

 

A brit Éghajlat-változási Vizsgálóbizottság szerint mintegy 165 fonttal nőtt volna a brit lakosság havi kiadása a háztartások energiafelhasználási szokásainak megváltozása nélkül. Példaként említik a gázüzemű bojlerek hatékonyságát, melynek következtében 2004 óta negyedével csökkent a gáz felhasználása, továbbá nagyban hozzájárul, hogy egyre több ember takarékoskodik tudatosan az otthonában. Dr. Nick Eyre, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változás Intézetének vezetője a BBC kérdésére elmondta, hogy a jó eredmény valószínűleg a kormány zöld energiát előtérbe helyező szemléletváltásának köszönhető. Kiemelte továbbá, hogy a gazdaság minden egyes szektorában csökkent az energiafelhasználás: az iparban 70%, míg a szolgáltatási szektorban mintegy 55%-al kevesebb energia szükséges most, mint például a 70-es években. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr887110703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása