Szélenergiából jeles
2015. január 28. írta: ECOLIFE

Szélenergiából jeles

Szerző: Szurok Dávid

Dánia energiaellátásának mostanra csaknem 40 %-át szélerőművekből nyeri, beelőzve ezzel Nagy-Britanniát és Németországot, így jó esély van arra, hogy 2020-ra a szélenergiából nyert forrás elérje a célként kitűzött 50 %-ot.

 alternativ_energia1.jpg

A mostani jó eredmény annak köszönhető, hogy tavaly újabb 100 szélturbinát állítottak fel, és 2014 januárjában a teljes áramfogyasztás 61 %-a „pörgött” a szélturbinákon a félsziget szeles téli időjárásának köszönhetően.  Ez majdnem háromszor annyi, mint 10 évvel ezelőtt, amikor csupán 18 % energiát termeltek a szélfarmok. Dánia a 1990-es évekhez viszonyítva 40 %-al kívánja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, valamint fontos célként tűzte ki, hogy 2050-re fosszilis tüzelőanyag mentes országgá váljon. A szélenergia bővítés mellett ugyanakkor egyre több biomassza üzem épül, többek között azért, hogy 2020-ra az ország teljes energiafelhasználásuk 71 %-át tudják biztosítani megújuló energiaforrásokból. A kormány hosszú távú céljai között szerepel továbbá az is, hogy a gyárak, üzemek, fűtési rendszerek energiaellátását zöld energiára cseréljék le, ezzel végleg megszabadulva a szénalapú forrásoktól. Az Észak-európai ország egyébként úttörőnek számít, ugyanis a 70-es évek közepén az olajválság után elsőként telepített szélturbinákat, hogy csökkentse energiafüggőségét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr147114433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.01.28. 21:25:27

A dánok a németekkel a saját zöldáram termelésük ütemeztethetetlenségéből adódó gondjaikat MOST szétterítik a hálózatra és agyonverik vele az ütemezett (ütemezhető) kapacitásokat.

Ennek a vége pedig sok sok áramszünet lesz, mert senki nem lesz olyan hülye, hogy alaperőműveket azért építsen/üzemeltessen változó terheléssel, mert a dánok, a németek és az őket követő méregzőld barmok bezöldültek és fogalmuk nincs miként illesszék a zöldtermelést a napi/heti/havi/éves fogyasztásra.
Jelenleg vagy a transzeurópai hálózatot terhelik túl, exportálva a "környezetszennyezést az atomerő,űveknek, szénerőműveknek más országokba, vagy gázturbinás trigenerációs rendszereket akasztanak a túlterhelt rendszerre, majd le, ha kisüt a nap, megindul a szél.

Elképesztő - nem a zőldekre terhelt - költségekkel életben tartva a hálózatukat.

A(z áram) piaci verseny akkor fair, ha minden termelőre ugyan azok a szabályok vonatkoznak: a készenlétre, a felfutásra, a névleges teljesítményre és csúcsterhelésre is.
A zöldek ezeket leszarják.
Csak mert.
A poster pedig önfeledten tapsikol.

mzperx0007 2015.02.08. 16:07:15

Kicsit jobban utána kéne nézni az új fejleményeknek az energiatárolás frontján, nem régi klíséket kéne újra meg újra elsütni.

Nem csak szivattyús energitárolás létezik pl:
.
issuu.com/exergia/docs/naturalhy_brochure?e=1774604/5468248

Már teszt üzemben:
www.dena.de/en/projects/renewables/power-to-gas-strategy-platform.html

Éhes ló 2015.02.08. 18:19:13

@mzperx0007:
Sehol nem írtam semmiféle "szivattyús" energiatárolásról.
Rendszerszintű tárolás/tartalékkapacitás nem létezik jelenleg a zöldenergia kapacitások mellé a saját hálózati teljesítményillesztési zavarok határátlépő kapacitásokra terhelésén, a vízerőművek terhelésszabályozásán, a gázturbinás trigenerációs erőművek gyorsindításán és a klasszikus erőművek gazdaságosságát és nyereségességét, éllettartamát erősen pusztító terhelésszabályozásán túl.

Az általad idecitált megoldások a kísérleteket követően, szerencsés esetben - nem rendszerszintű teljesítményekkel, hanem lokális megoldásokként - telepíthetők lesznek 4-5 év elteltével.
Vannak magyar megoldások is: www.napi.hu/print/591123.html
A gazdaságosságuk még erősen kérdéses, mert élettartamadataik nincsenek, nem, hogy iparszerűen működő bevált, kipróbált berendezések.

Éhes ló 2015.02.08. 18:20:43

A vége lemaradt:
Kicsit jobban utána kéne nézni a rendszerszabályozásnak, nem régi méregzöld klíséket kéne újra meg újra elsütni nemlétező "megoldásokat" emlegetve.
süti beállítások módosítása