Szennyvízből tiszta víz, ürülékből energia
2015. január 29. írta: ECOLIFE

Szennyvízből tiszta víz, ürülékből energia

Aki eddig azt gondolta, hogy nem lehet hasznosítani a szennyvizet, az tévedett.  A Bill Gates által támogatott technológiai újításoknak köszönhetően sikerült az ürüléket energiává alakítani, a szennyvizet pedig ihatóvá tenni. 

maxresdefault.jpg

Az Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint évente mintegy 100-120 ezer ember hal meg szennyezet víz okozta megbetegedésekben, sokuk kolerában. A nem megfelelő egészségügyi eszközök miatti betegségek pedig évente hétszázezer gyermek halálát okozzák. A nemrég induló Omniprocessor névre keresztelt üzem ezeket a problémákat kívánja orvosolni. A Janicki Bioenergy cég által futó beruházást a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozza. A gyár jelenleg próbaüzemben fut Seattle mellett, az első üzem pedig előreláthatóan Szenegálban épül majd fel. “Olyan jóízű, mint bármely víz, amit eddig palackból ittam. Mivel megvizsgáltam a technológia mögött álló mérnöki munkát, örömmel innám ezt a vizet minden áldott nap. Ez a víz biztonságos” – mondta Gates, miután maga is megkóstolta a tisztított szennyvizet.

A tervek szerint a létesítmény naponta körülbelül 86 ezer liter ivóvizet állít majd elő, ráadásul biomasszás erőműként 250 kw áramot fog termelni. Az üzemen belül keletkezett energia képes lesz ellátni a víztisztítás áramigényét, az áramfelesleget pedig eladhatják külső fogyasztóknak. Bill Gates évek óta küzd az elmaradott országok helyzetének javításáért: 2012-ig mintegy 28 milliárd dollárral támogatta a globális problémák elleni küzdelmet, 2013-ban stratégia megállapodást írt alá az Európai Bizottsággal az egyes járványok visszaszorítása és kezelése érdekében, a fejlődő országok problémáin pedig alapítványán keresztül próbál segíteni.

Szöveg: Szurok Dávid

 forrás: www.gatesnotes.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr547121007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása