Vízben úszó farm? Utópia vagy valóság?
2015. június 01. írta: .ecolife.

Vízben úszó farm? Utópia vagy valóság?

Nyolcezer tonna zöldséget, és 1,7 tonna halat tudna termelni évente  megújuló energiával Barcelona közelében egy újonnan épülő, a tenger hullámain lebegő óriás farm. - írja az Ecowatch.

Bolygónk népessége folyamatosan nő, egyes becslések szerint néhány évtizeden belül akár elérheti a 9 milliárdot is. Mindez azt is jelenti, hogy előbb-utóbb komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie az emberiségnek, főleg az élelmezés terén. Egy barcelonai vállalat nemrég igencsak innovatív tervvel rukkolt elő, mellyel mint mondják, több tonna élelmiszert tudnának évente előállítani. A Smart Floating Farms (SFF) névre keresztelt projekt lényegében egy olyan part menti, háromszintes vízen lebegő komplexum lenne, mely működéséhez csakis kizárólag megújuló energiát használna fel. A legfelső szinten esővíz gyűjtő rendszer biztosítaná a növények öntözéséhez szükséges folyadékot, a fotovoltatikus panelek pedig a napenergiát alakítanák át elektromos árammá. A második emeleten hidroponikus rendszer segítségével termelnék a zöldségeket. Végül az úgynevezett „halkeltető” hely gondoskodna a halak etetéséről, mindaddig, amíg azok nem kerülnének fogyasztásra alkalmas állapotban a piacra. Javier F. Ponce, a projekt vezetője szerint az ilyen és ehhez hasonló elképzelésekben rejlő lehetőségekkel javítani lehetne az emberek életminőségét, és mérsékelni lehetne a klímaváltozás okozta negatív hatásokat. A vállalat kiemeli, hogy ez a beruházás főleg azon nagyvárosok számára nyújthat alternatívát, amelyeket több millióan lakják, és vízzel vannak körülvéve pl: New York, Tokió vagy Sydney.

Szerző: Szurok Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr837507980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása