Újra kiírták a Néprajzi Múzeum tervpályázatát!
2015. december 31. írta: Fazekas Fanny

Újra kiírták a Néprajzi Múzeum tervpályázatát!

Világhírű építészek és építészirodák meghívásával kiírták a tervpályázatot az új Néprajzi Múzeumra. Válogatásunkban az építészek és építészirodák nevezetes referenciái szerepelnek!

Tíz külföldi és négy hazai irodát kértek fel, hogy vegyen részt az Ötvenhatosok terére szánt új múzeum tervezésére szóló tenderen, két további tervezői helyre pedig szabadon lehet nevezni.

A Liget projekt keretében korábban a tér és az Ajtósi Dürer sor sarkára kívánták elhelyezni az új Néprajzit, amelynek a tervpályázatán nyertes tervezőivel szerződést is kötöttek. Miután azonban a terv sem a közvélemény, sem a kormány tetszését nem nyerte el, módosítottak a projekten. Új helyet jelöltek ki a múzeumnak, az 1956-os emlékmű környezetét.

php4j14dh-tatesouth.jpg

12459092_918744241494128_1166599843_o.jpgA Néprajzi Múzeum nyertes tervét a francia Vallet de Martinis DIID Architectes készítette

A meghívottak között nem találjuk ott a korábbi nyertes francia csapatot, de szerepel a listán a pekingi olimpia madárfészek stadionját és a Tate Modern bővítését tervező svájci Herzog & de Meuron stúdió és a rotterdami Market Hallt megálmodó holland MVRDV. Ott a listán mások mellett az új Akropolisz Múzeumot kigondoló svájci-francia Bernard ­Tschumi, a bécsi Vienna Towerst tervező francia Dominique Perrault és a kínai központi televízió látványos, modern diadalívét tervező Rem Kolhaas stúdiója is.

Bravúros építészeti megoldásra számíthatunk az osztrák Coop Himmel-b(l)au irodától. Fiatalos kreativitást várhatunk a dán Bjarke Ingels Grouptól, a modenai Ferrari Múzeumot tervező német Sauerbruch Huttontól és az idei Építészeti Világfesztivál díjával jutalmazott török Emre Arolat Architectstől. A hazai műhelyek közül a Közti Zrt., ­Balázs ­Mihály és a BME Építészmérnöki Kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda szerepel a mezőnyben.

A terveket 11 tagú zsűri bírálja el, eredményt májusban hirdetnek. A Néprajzi Múzeum tervezési tenderével egy időben meghirdették a Városliget park felújítására szóló tájépítészeti pályázatot is.

A leendő múzeumot bíráló bizottság vizsgálja a tervekre jellemző:

technológiai és funkcionális elképzeléseket,

a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia),

környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot)

és a megvalósítás  költségeit is. 

Kiemelt szempont az is, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

29022_kina_reu.jpgPekingi nemzeti stadion, azaz a madárfészek az augusztusi atlétikai világbajnokság ideje alatt (Phil Noble / Reuters)
A svájci Herzog & de Meuronlondoni: Tate Modern múzeum bővítésének tervei

coveted-top-interior-designers-jacob-van-rijs.jpgA rotterdami Market Hallt tervezői: holland MVRDV

727c15295c405bbfbdfd0829d441bd8c.jpgAz új Akropolisz Múzeum tervezői: svájci-francia Bernard ­Tschumi

dc_towers_vienna_2014_0227.pngA bécsi Vienna Towerst tervezői: francia Dominique Perrault 

800-d18257-000.jpgA kínai központi televízió diadalíve: tervező Rem Kolhaas stúdió

Forrás: Nol.hu, epiteszforum.hu, ligetbudapest.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr608215972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása