Jégből vagyok. Vagy csak voltam?
2016. január 02. írta: Berki Lili

Jégből vagyok. Vagy csak voltam?

Az Északi-sarkon az átlagosnál akár 35°C-kal melegebb időjárásról számoltak be a meteorológus szakemberek. A magasabb hőmérséklet többek között annak az alacsony légnyomású levegőáramlatnak köszönhető, amely tornádókat idézett elő az Egyesült Államok déli részén, valamint erős szelet és heves esőzéseket okozott az Egyesült Királyság számos területén. Ennek köszönhetően a sarkvidéki területen jelenleg jóval enyhébb az időjárás, mint például Chicagóban, Bécsben vagy éppen Isztambulban.

jegesmedve.jpg

Az Északi-sarkvidék, más néven az Arktisz bolygónk legészakabbi pontja a Jeges-tenger területére esik. A Jeges-tenger nagy részét jégtakaró borítja, amely évente mintegy 7-8%-kal csökken a globális felmelegedés következtében, ami alapján a sarkkutatók az eddigieknél sokkal korábbra, körülbelül 2020 nyarára várják az északi-sarki jégsapka szinte teljes mértékű olvadását.

Az ebben az időszakban egész nap sötétbe burkolózó Arktiszon jelenleg tél van, a hőmérsékletnek ennek megfelelően pedig körülbelül mínusz 30-40°C között kellene lennie. Hasonló, meleg légáramlatok mindig is előfordultak ott a téli időszakban, azonban az ilyen mértékű felmelegedést okozó "hőhullámok" rendkívül szokatlanok. Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet, a NOAA álláspontja szerint nem kizárt, hogy egyes részeken az ilyenkor szokásosnál akár 50°C-kal is magasabb hőmérséklet lesz tapasztalható.

eszaki-sark2.jpeg

A képek forrása: www.theguardian.com

Az Északi-sarkvidéken különleges bóják segítségével mérik a hőmérsékletet. Az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás 1500 kilométerre, a Spitzbergákon található, magán a sarkon nincs mérőállomás az élővilág zavartalan működésének érdekében.

Az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek rengeteg végzetes problémát okoznak világszerte. Reméljük, a nemrég Párizsban aláírt globális egyezmény pontjaiban megoldásra lelnek a szakértők, hiszen jelenleg nincs más esély.

Kattintson ide, ha kíváncsi az Északi-sarkkört érintő rekordmértékű felmelegedésre! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr178226212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása