Tech: mit tartogat 2016?
2016. január 04. írta: Jachimek Anett

Tech: mit tartogat 2016?

2016. január 6-9. között rendezik meg az idei CES (Consumer Technology Association) kiállítást Las Vegasban.

A kiállítás célja, hogy a kisebb-nagyobb fejlesztők bemutassák az idei évre szánt fejlesztéseiket, legújabb és legígéretesebb termékeiket. A gigavállalatoktól kezdve az egészen kicsi, akár egyszemélyes startup koncepciókig, mindent megtalálunk a kiállításon. A nagyobb és ismertebb cégeknek mindig jól jön a hírverés, hiszen szeretik állandóan lenyűgözni vetélytársaikat, még inkább ráerősítve a már meglévő kínálatukra. A kisebb, vagy nem rég induló projektek számára pedig igazán jövedelmező lehet a kiállítás, hiszen a sajtó és a szakma krémje szereti kutatni és kiemelni a szerintük legjobb fejlesztéseket, így az addig kevésbé ismert, új projektek is könnyen szárnyra kaphatnak. A látogatók különféle előadásokat is hallhatnak, például az Intel, a General Motors, az IBM, a Volkswagen csoport, a Samsung, vagy a Youtube vezetőitől.

Lássuk, mire lehet számítani és mire érdemes odafigyelni az idei CES-en!

ces2016.jpg

press.mettistrainer.com

Drónok

Talán a legnagyobb felhajtás a GoPro csapata körül lesz, hiszen 2016-ra beígérték a Karma nevű drónt. Pletykák szerint 360 fokos képet is képes lesz mutatni, és az ütközések elkerülésére egy sajátos technikával is rendelkezni fog az eszköz. De sok más tech cég is beszáll a versenybe, többek közt érdemes lesz az izraeli PowerUp FPV, a belga Fleye és a dél-kóreai Uvify drónjaira figyelni.

usnews.com

Robotok

Idén a szervezők a tavalyi évhez képest sokkal nagyobb figyelmet kívánnak kivívni a robottechnológiának. Egy amerikai startup bemutatja legújabb robotját, Jibo-t, a "társadalmi robotot". Lesz egy pár új droid a franciáktól is, például Buddy és Leka; ez utóbbi az orvoslásban, főleg autizmussal élő gyerekeknek nyújthat nagy segítséget, de a japán Flower Robotics gépezete is megmutatja magát a kiállításon.

here-are-some-of-the-quirkiest-robots-in-production-right-now.jpg

businessinsider.com

Autók

Az önmagát vezető autó és az elektromos meghajtású járművek továbbra is nagyot fognak szólni, hatalmas bejelentésekre és meglepetésekre lehet számítani, ugyanis tíz nagynevű autógyártó is bemutatja idén legújabb kreációit, köztük a kínai Faraday - a cég a Teslától folyamatosan csábítja el a mérnököket -, a Volkswagen, melynek lehetősége van újra eredeti jóhírében tündökölni, a Ford, a BMW, valamint a Toyota is. Az idei téma kicsit kevésbé fog a szórakoztatásról szólni, inkább a biztonsági és védelmi technológiák kerülnek előtérbe.
b06404d761ec2fc827b6b0a95db6fb53.png

slate.com

Szépség és egészség

A kozmetikai cégek is nyitni kezdtek a különféle virtuális megoldások felé. A L'Oreal a tavalyi Makeup Genius alkalmazás sikere után egy új, titokzatos termékkel tér vissza. A Ceracor egy szenzorral fog debütálni, mely a vér hemoglobinszintjét méri, ez főleg sportolóknak lehet hasznos. Rengeteg újdonság célozza meg a szülőket is, például bemutatnak egy szenzort, mely a méhösszehúzódásokat méri és jelzi, mikor kell sürgősen kórházba mennie az anyának, valamint egy intelligens mérőeszköz is látható lesz, melynek segítségével nyomon követhető az újszülöttek növekedése.

oreal.jpg
jwtxproject.com 

Hordható technológia

Annak ellenére, hogy az okosóráknak nagy térnyerése volt 2015-ben, úgy tűnik a FitBit és számos egyéb fitness karperec hordható tech bestseller marad továbbra is. A cég riválisa, a Misfit is feltűnik majd a CES-en, és a kínai óriás, a Huawei is leleplezi az egyik női okosóráját. Az órák várhatóan divatosabbak és kevésbé féltűnőek lesznek. Láthatunk majd más fejlesztéseket is, például az In & Motion termékét, a világ első "intelligens légzsákját" síelőknek, valamint a PitPat előrukkolt egy tevékenységmérő és nyomkövető okosnyakörvvel házi kedvenceink számára.

fitbit-ces-4.jpg

droidlife.com

Televíziók

Minden évben az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt téma a televízió. Az eddigi években a Samsung és az LG fejlesztései bizonyultak a legkapósabbaknak. Várhatóan az ultravékony TV és a HDR kódolású technológia lesz az idei sláger. Elképzelhető, hogy hamarosan több millió színárnyalattal és szélesebb dinamikatartománnyal rendelkeznek majd a készülékek, ha a műsorszolgáltatókkal karöltve meg tudnak egyezni a sugárzási formátumról.
9b6d18a9ff103ae0c2b65260baafeb33.png

bgr.com

Virtuális valóság

Eddig is nagy sikere volt minden olyan eszköznek, amely a virtuális valóságot tárja elénk, és 2016-ban szerencsére nagyon sok újításra kell szamítani. A HTC bemutatja a várva várt és megújult Vive VR headsetet, és a Sony PlayStation VR-rel is végre megismerkedhetünk. Hogy ezek a technológiák miként változnak, és az eddigiekhez képest miben lesznek eltérőek, egyelőre csak találgatni lehet.

driversdown.com

Okos otthon

A Nest és a Philips kövezte ki ezt az utat, és mint az várható volt, újabb áradatra lehet számítani az internetkapcsolattal rendelkező termosztátok, lámpák, tűzjelzők és okoskonyhákat illetően. A Samsung és az LG is előáll egy-egy smart hubbal, de hogy mi lesz a különbség, kíváncsian várjuk. A Triby például az Invoxia által bemutatott okoskonyha, mely egy hangvezérléssel működő asszisztens, Alexa személyében nyújt segítséget a háztartásban. Lesz még sok más otthoni megoldás, köztük egy zuhanyrózsa, amely nyomon követi, hogy mennyi vizet használtunk el, egy egység, melynek segítségével ellenőrizhetjük a gáztüzelésű készülékeket a telefonon, és egy vibráló kanapé is, mely a TV-vel lesz összeköttetésben.

triby-en-turkey.png
invoxia.com


 A kiállításról és az előadásokról bővebben itt lehet tájékozódni: cesweb.org

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr788226312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása