Turistamenedékkel várja a kirándulókat a megújult Galya-kilátó
2016. február 21. írta: Jachimek Anett

Turistamenedékkel várja a kirándulókat a megújult Galya-kilátó

Lassan enyhül az időjárás és egyre többen húznak fel túracipőt. Jó, ha még a kirándulás előtt tájékozódunk a lehetséges látnivalókról és a túrahely adta lehetőségekről. 

inhabitat

A Nartarchitecs tervezői csapata gondolt egy nagyot, és a galyatetői kilátó rekonstrukciója során mert merészet álmodni. Ugyanis a kilátót teljesen újjávarázsolták néhány remek megoldással. Az eredetileg 17 méter magas tetejére régebben az épület belsejében egy rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, ahol egy vasketrecen keresztül lehetett szemlélni a tájat. A körülbelül 70 millió forintból megvalósult felújítás alkalmával az eredeti kilátót 13 méterrel magasították meg és kívülre helyezték a lépcsőket — lett egy a felfelé és egy a lefelé haladó forgalomnak.

facebook

 

inhabitat

nartarchitects

Mindig pozitív, ha egy rossz állapotú építményt állítanak helyre, különösen fontos egy ilyen forgalmas helyen, ahol a sok turista miatt ügyelni kell az épület stabilitására és az emberek biztonságára. Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük az újító terveket, melyek okoznak még meglepetést az arra látogatóknak. A belülről megszüntetett lépcsősornak köszönhetően rengeteg helyet nyertek az épület belsejében, melyet a lehető legjobban igyekeztek kihasználni.

nartarchitects

Építés közben született meg az ötlet, hogy a tereket kialakíthatnák a túrázók számára. Három szobát hoztak létre, melyek menedékként szolgálhatnak a fáradt kirándulóknak. Az úgynevezett bivakszállásokon háromszor öt hálózsákos turista fér el, berendezés é  bútorzat nincsen a tereken belül, csak egy földre helyezett farács. A falakon kajütablakokon keresztül áramlik be a fény, melyek színes üvegtáblákkal vannak borítva. A berendezés puritán, de a tervezők gondoskodtak konnektorról és wifiről is. 

facebook

facebook

inhabitat

facebook

 Az odalátogatókat egy beléptetőkapu várja, melyet 200 forintos díj fejében léphetnek át — az összeget a kilátó karbantartására fordítják. Összesen 162 lépcsőfok vezet fel a kilátó legtetejére, ahol egy közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban lévő tetőteraszról élvezhetik a körpanorámát. A Galya-kilátó projekt a tavalyi évben két kategóriában is elnyerte a Média Építészeti Díjat.

facebook

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr388407816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása