Ludovico Einaudi a jégtakarókért zongorázik
2016. június 22. írta: Jachimek Anett

Ludovico Einaudi a jégtakarókért zongorázik

Ezzel az akcióval a sarki jégtakaró olvadására kívánják felhívni a figyelmet, melynek hatása nem csak az Északi sarkon lesz érezhető, máshol aszályok, áradások és hasonló szélsőséges időjárási jelenségek tapasztalhatók majd.

A globális felmelegedés következtében olvadnak a jégtakarók, a gleccserek és a fagyott területek. Ez a jelenség tengerszint emelkedést, a gleccserek táplálta folyók mentén szárazságot és ivóvízhiányt eredményez. Növekszik a föld hõelnyelése is, ami további melegedést jelent. A Greenpeace egy kiváló figyelemfelkeltő akcióval hívta fel mindezekre a figyelmet.

Ludovico Einaudi, ismert olasz zongorista egy tengeren úszó színpadon, olvadó jégtáblák közt adta elő Elégia a Sarkvidékért című szerzeményét. Az előadásra Norvégia partjainál került sor a szervezet Save the Arctic programjának keretében. A cél az lenne, hogy a gyönyörű helyszín és a szívhez szóló zene elég hatásos lesz ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek a jelenség veszélyeire.

Az Északi-sark jégtakarója egyre gyorsabban és gyorsabban olvad. Az olvadó jégtakaró mérete folyamatosan változik, de a teljes kiterjedése idén negatív rekordokat döntött. Idén nyáron csupán 4,9 millió négyzetkilométernyi területet fedett jégtakaró az Északi sarkon. 1965 óta 65 százalékkal csökkent a jég vastagsága, aminek az egész világ időjárására nézve lehet következménye.

Az állatokra is káros hatással van a kialakult állapot, a rozmárok egyre inkább a szárazföldre kényszerülnek, és a jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között. Aggodalomra ad okot, hogy az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték. Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró.

 

Képek: Greenpeace

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr878833268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása