Fenntartható épületek az egészségünkért
2016. június 24. írta: Jachimek Anett

Fenntartható épületek az egészségünkért

 A környezettudatos létesítményeké a jövő. A fenntarthatóság sokkal több, mint energiatakarékosság és környezetbarát építőanyagok: a jövő épületeinek aktívan kell tenniük a dolgozók jó közérzetéért.

 Mit tehetnek egy vállalat különböző részlegei a dolgozók komfortérzetéért? Hogyan befolyásolja a levegőminőség a munkavállalók cégválasztását? Mennyit tudnak a kereskedelmi piac szereplői arról, hogy az üzletek, létesítmények kialakítása hogyan befolyásolja a vásárlói élményt? A World Green Building Council (WorldGBC), a fenntartható építés elterjesztését zászlajára tűző globális szervezet kampányt indított, amelynek célja, hogy az épületek használóikat egészségesebb és boldogabb életvitelhez segítsék.

A világszervezet 2015. június 25-én elindított kezdeményezése a Better Places for People címet kapta. Célkitűzései közé tartozik annak tudatosítása, hogyan hatnak az épületek használóik egészségére és közérzetére, illetve az, hogy bátorítsa az épületek tervezőit, létrehozóit, építtetőit, tulajdonosait, bérlőit és üzemeltetőit a létesítmények emberközpontúbbá tételére.

A kampány alapját azok a kutatások adják, amelyek szerint az irodák kialakítása közvetlen hatással van használóik egészségére és közérzetére. Középpontjában azonban többféle épülettípus áll, például kereskedelmi létesítmények, irodák és lakóépületek. A kampány túlmutat a tervezés és annak következményei közötti egyszerű összefüggések feltárásán, mivel rámutat: az, hogy a létesítmények a lehető legnagyobb mértékben tekintettel vannak használóik egészségére és közérzetére, win-win szituáció üzleti és fenntarthatósági szempontból egyaránt.

Szerencsére erre már itthon is egyre több a pozitív példa, többek között a környezettudatos irodaházak képében. Ilyen a Green House, az Eiffel Palace vagy a Vision Towers, melyeket mind-mind számos díjjal ismertek el. (Az Eiffel Palace például a WorldGBC Európai Régiós Szervezetének fődíját érdemelte ki az Épület kategóriában). Kialakításukra egyaránt jellemző, hogy tervezőik a fenntarthatóság számos szempontját figyelembe vették, melyek túlmutatnak az energiatakarékosság és a környezetbarát építőanyagok használatán.

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr498838096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása